• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT / Pontus Lundahl

Gynekologen stoppas efter SVT:s avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Den gynekolog som misstänks för sexuella kränkningar av flera patienter stoppas nu från att arbeta som hyrläkare. Efter SVT Nyheters granskning avbokar landstingen mannens samtliga arbetspass.

Efter SVT:s granskning av den gynekolog som fortsatt att hyras ut bland annat till en gynekologimottagning i Västsverige trots anklagelser om sexkränkningar under tjänstgöring vid Cityakuten i Stockholm, stoppas han nu från fortsatt inhyrning i de två landsting han varit uthyrd till senast.

Avbokar arbetspassen

I Västerbotten görs dessutom en total översyn av alla avtal med bemanningsföretag inom vården, som en direkt konsekvens av avslöjandet. Landstinget i Västerbotten avbokar de arbetspass som gynekologen varit bokad för under återstoden av hösten.

Inhyrd personal i vården

Det bekräftar biträdande hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claesson för SVT Nyheter:

– Vi hade fått en beskrivning av att det fanns en problematik kring hans bemötande, men inte att fyra kvinnor upplevt sexuella kränkningar. Det finns frågor kring bemötandet som gör att förtroendet är så skadat att han inte kan fortsätta.

Kritik mot uthyraren

Även Region Skåne har i dag beslutat att stoppa gynekologen från fortsatt tjänstgöring med hänvisning till de nya uppgifterna. Västerbottens landsting är kritiskt till hur företaget Doc-connect skött bakgrundskontrollen av läkaren.

Det handlar enligt Jonas Claesson dels om att man velat få kännedom om innehållet i IVO-ärendena, dels om att man velat se en mer utförlig bakgrundskontroll.

”Besvärande”

– Vi kräver att bemanningsföretagen ska kontrollera referenser. I det här fallet finns uppenbarligen tidigare arbetstgivare som avslutat kontrakten med läkaren, vilket vi inte fått kännedom om. Det är besvärande för Doc-connect.

Stor översyn

Han berättar också att Västerbottens landsting nu kommer att göra en stor översyn av samtliga avtal man har med bemanningsföretag inom vården.

– Vi kommer att se över dem för att stärka våra krav på just bakgrundskontrollen, för att försäkra oss om att något sådant här inte ska kunna hända igen.

Det kontrakt gynekologen tidigare hade med en gynekologimottagning i Västsverige är redan sedan tidigare uppsagt efter att flera personer riktat klagomål mot gynekologen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet