Foto: Johannes Weckström / SVT

Mängder av olyckor på hala vägar

Uppdaterad
Publicerad

De hemvändande julfirarna intog vägarna på söndagen för en av årets farligaste trafikdagar. Ett stort antal trafikolyckor rapporterades in när vägarna blev blixthala. Flera av olyckorna var seriekrockar, men inga trafikanter fick allvarliga skador.

Söndagen var den stora resdagen då tusentals skulle resa hem efter sina julfiranden, men blixthalka och ymnigt snöfall i stora delar av södra Sverige gjorde resan ytterst besvärlig för många.

Mängder av olyckor rapporterades in och på sina håll uppstod kilometerlånga köer.

Över 20 trafikolyckor  inträffade under söndagen bara i Östergötland. På E4:an vid Tystberga, norr om Nyköping inträffade en olycka på eftermiddagen i norrgående riktning med tre bilar inblandade. Trafiken stoppades helt under en period.  På E18 mellan Köping och Västerås rapporterades en seriekrock med minst fem inblandade fordon och på E4:an i höjd med Södertälje kolliderade fyra bilar.

Framåt kvällen drog ovädret in över Stockholms län och bara mellan cirka klockan 18.30 och 19.30 inträffade 20 trafikolyckor. Fem personer blev lindrigt skadade.

En gemensam nämnare för alla olyckor är att ingen person verkar ha blivit allvarligt skadad. En del ben- och armbrott rapporteras, men inget värre. Dessvärre är det vanligt med dödsolyckor under stora resedagar, men hemvändartrafiken under söndagen var förskonad från riktigt allvarliga olyckor.

– Det verkar som att folk håller nere och anpassar hastigheten, sade Maria Lavesson, vakthavande befäl vid polisen i Jönköpings län.

Glashalt

Trafikverket varnade för ishalka under kvällen och natten, framför allt i Östergötland och östra delarna av Västra Götaland. Varningar utgick även för snöhalka i nästan hela Svealand.

Polisen uppmanade trafikanter att ta det lugnt.

– Det är glashalt på E4:an. Ta det försiktigt och anpassa hastigheten efter rådande vägförhållanden, sade Tobias Persson, vakthavande polisbefäl i Södermanland vid 17-tiden.

– Man får räkna med att det är halt. Då måste trafikanterna ta det lugnt och framförallt hålla avståndet, sade Lennart Hellsing, presstalesperson vid Trafikverket.

”Vägar svämmas över”

Snöandet började i söder och vandrade uppåt under dagen. I södra Sverige gick snöfallet över till regn och gjorde vägarna blixthala.

Under morgonen och förmiddagen var läget värst i Halland. På E6 rullade trafiken i 30-40 kilometer på grund av den svåra halkan. Det hala underlaget orsakade flera avåkningar. Under söndagsförmiddagen var det halt och besvärligt även i trafiken runt om i Västra Götaland och i Kronoberg.

”Folk kanar av”

Maria Lavesson vid Jönköpingspolisen rapporterade om mycket snö, slaskigt väglag och växlande temperaturer.

– Det är halt och folk kanar av vägarna, sade hon vid 15.00-tiden.

Mötesfria vägar säkrast

För att minska risken för olyckor är det enligt bilistorganisationen Motormännen bra att hålla sig till de stora mötesfria vägarna.

– Mötesolyckor är den främsta orsaken till att människor dör i jultrafiken. Det typiska scenariot är att en personbil får sladd, kommer över i motsatt körbana och kolliderar med ett mötande fordon, sade Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Enligt organisationen minskar dödligheten med 80 procent när en väg görs mötesfri. Motormännen har listat de farligaste vägarna i jultrafiken och bland dem finns flera Europavägar som E10, E12 och E14 (Se hela listan i faktarutan nedan).

Farligaste vägarna i jul- och nyårstrafiken

Europavägar:

E10 – hela sträckan

E12- hela sträckan

E14 – hela sträckan

E16 från Gävle till norska gränsen

E18 från Karlstad till norska gränsen

E20 från Kumla till Göteborg

E22 från Söderköping till Kalmar

E45 från Trollhättan och norrut

Riksvägar:

26 från Kristinehamn och norrut

70 från Borlänge till norska gränsen

84 från Hudiksvall till norska gränsen

Källa: Motormännen

Tips för en säker resa

Motormännens Erik Kjellin ger dig tips och råd för en säkrare resa under jul- och nyårshelgen.

  • Ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägbanor. Kontrollera lufttrycket innan du åker iväg
  • Håll hastighetsgränserna och avståndet till andra fordon
  • Planera din resväg och välj om möjligt säkra motorvägar och mittseparerade vägar
  • Anpassa farten till väglaget
  • Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt
  • Kontrollera alla lampor
  • Se över torkarbladen. Fyll på och ta med extra spolarvätska
  • Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar
  • Packa rätt. Tungt bagage längs ned och mot ryggstödet
  • Förvara inget på hatthyllan
  • Ta med en ficklampa med fungerande batterier
  • Ha med extra varma kläder och något ätbart
  • Se till att mobiltelefonen är laddad
  • Använd reflexväst om du lämnar bilen vid ett stopp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.