Foto: SVT/TT

Trafikvarningen: Blixthalka väntas stora resdagen

Uppdaterad
Publicerad

SMHI utökar sin varning för stora snömängder i södra Sverige. – Det blir minusgrader och väldigt halt, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Det är stora snömängder på väg i södra Sverige och SMHI utökade under annandagens eftermiddag klass 1-varningen till att gälla fler områden. Utöver Götaland är en klass 1-varning även utfärdad för Värmlands län, Örebro län, Södermanlands län och Stockholms län utom Roslagskusten.

Eftersom det blir minusgrader kommer det att bli mycket halt. Orsaken är att kallare luft sveper ner över Sverige från Ishavet.

Redan på annandagskvällen började temperaturen sjunka under minusstrecket i Östergötland och Västergötland.

– Sverige börjar vakna och det ringer som sjutton. Det är snön som ställer till det. I Skåne har det varit besvärligt och på en del vägar är det översvämmningar och på många vägar går det inte så snabbt just nu, säger Kim Hellberg, trafikreporter på Sveriges Radio.  

– Folk tas på mattan varje gång det kommer snö man är inte beredd på det. Nu börjar det hända saker. Ta god tid på dig, stressa inte och håll avstånd. Ta med reflexväst, filtar och något varmt att dricka så du är förberedd, säger Kim Hellberg.

Ännu finns det människor i södra Sverige som inte har satt på vinterdäcken.

– Faran är att vi har vaggats in i mildvädret och tryggheten i det. Hade den här snön kommit i norra Norrland hade vi inte alls haft det här pådraget med varningar, säger Pia Hultgren.

Mycket snö

Snön väntades in över norra Skåne och Halland sent på lördagskvällen för att sen röra sig upp norrut. Och det kommer bli mycket snö.

– En till en och en halv decimeter, mest ser det ut att bli i Västergötland, i höjdterrängen innaför Göteborgstrakten, säger Pia Hultgren.

Trafikpolisen rustar för en arbetssam söndag.

– Det är som vanligt en stor resdag i och med att det är söndagen efter jul, så vi har ett antal trafikpoliser igång på de värmländska vägarna för att försöka att dämpa hastigheten. Att anpassa hastigheten efter rådande väglag är A och O, framförallt att man ska hålla avstånden är jätteviktigt, säger Morgan Connedal vid Värmlandspolisen.

Kulingvarningar

SMHI har även utfärdat kulingvarningar i norra Östersjön och i vissa distrikt i söder. I vissa delar av Lapplandsfjällen var det på lördagen kraftiga vindar på 20 meter per sekund.

– Det innebär snöbyar, dålig sikt och snödrev, säger Hultgren.

Det är alltså riktigt vinterväder på väg i större delen av landet med det lågtryck som når Dalsland under söndagsmorgonen.

– Sen masar det sig uppåt och når Stockholmsområdet ungefär mitt på dagen.

Avåkningar

Redan under annandagen rapporterades om mycket halt väglag på flera håll i landet. I Norrköping skedde en trafikolycka med två bilar inblandade. Dessförinnan hade flera singelolyckor inträffat i halt väglag i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.