Foto: SVT

Här kommer snöovädret

Uppdaterad
Publicerad

Ett snöfall är på väg mot Sverige i stormen Svens fotspår. Trafikverket uppmanar människor att hålla sig borta från vägarna om det är möjligt.

Efter att stormen Sven lämnat Sverige kommer nu ett kraftig snöfall in över landet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning i delar av Götaland och Svealand.

Kollektivtrafiken i Göteborgsområdet drabbades av stora problem under förmiddagen efter ett ordentligt snöoväder, och trots att det slutade snöa strax efter tolv har man fortfarande svårigheter.

Stormen Sven

Alla spårvagns- och busslinjer drabbades av stopp eller förseningar på förmiddagen. När det väl slutade snöa kunde man ändå inte lova någon punktlighet i trafiken, rapporterar GP.

– Man får räkna med detta hela eftermiddagen. Det är så här det kommer se ut, säger Tim Sahlén vid Västtrafiks störningsjour till tidningen.

Varning för halka

I samband med snöovädret kommer det att bli halt på många håll. Enligt Trafikverket gäller det besvärliga väglaget stora delar av södra och norra landet. I västra Skåne är det extra riskabelt att ge sig ut och köra enligt Thomas Pihl, pressansvarig på Trafikverket.

– Sträckan mellan Malmö och Helsingborg, där är det väldigt isigt och halt, säger han till SVT Nyheter.

Framåt lunch kan läget förvärras. Då går nämligen snöfallet över till regn som sveper fram över södra Sverige. Något som, tillsammans med kylan, är perfekta förutsättningar för blixthalka.

– Då kan det blå både halka på grund av snön och när regnet fryser på, säger Thomas Pihl.

Trots snöfall och halka rapporteras inga större trafikolyckor i Västra Götaland på söndagsförmiddagen.

– Många tittar nog ut innan de sätter sig i bilen, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

–Vi har några singelolyckor. Man har fått sladd, och kört ner i diket eller på en stolpe. Sedan har man tagit sig ur bilen och ringt efter hjälp.

Flera olyckor

Halkan slog till redan i lördags, främst i södra Sverige, med många avåkningar som följd. Bara i Skåne hade över 25 trafikolyckor rapporterats in på lördagskvällen. Även i Gästrikland och Dalarna har flera trafikolyckor skett i halkan.

– Måste man inte absolut ut, och vädret ser ruskigt ut, är det klart att det är bra att undvika att ge sig ut och köra, säger Thomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket.

I morse blev en 19-årig man påkörd av en bil utanför Varberg, men överlevde då han enligt polisen ”glidit på isbeläggningen under bilen”.

– Man ska ta det försiktigt i trafiken, och hålla lämpliga hastigheter och hålla avstånd till andra bilar, säger Jimmy Modin vid Skånepolisen.

Dödsfall och stora skador

Stormen Sven har skördat flera dödsoffer i södra Sverige. I Småland och i Skåne omkom två män när de träffades av fallande träd. Den senare dog i en arbetsplatsolycka när han röjde elledningar i skogen norr om Hörby i Skåne. Senast i går dog en kvinna efter att ha blivit påkörd på E 22 norr om Västervik.

Förutom dödsfall har även materiella skador rapporterats. Stora översvämningar drabbade hamnen i Malmö och Helsingborg där vatten trängde in i både restauranger och källare.

I Landskrona svepte stormen med sig hela stadens kallbadhus ut i havet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Sven

Mer i ämnet