Foto: SVT

Hemlig forskning på arbetslösa kan bryta mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens forskningsprojekt, där arbetslösa deltar utan att veta om det, kan bryta mot lagen. Det anser Datainspektionen, som valt att inleda en granskning.

I våras kunde SVT Nyheter avslöja att 1.000 arbetslösa lottas in i ett nytt EU-finansierat forskningsprojekt, där Arbetsförmedlingen tillsammans med forskare från IFAU i Uppsala vill veta om fler gruppmöten ökar chansen till jobb. Vid lottningen dokumenteras känsliga hälsouppgifter (hörselhinder, panikångest etcetera) men de arbetslösa får inget veta om studien. Enligt interna instruktioner ska arbetsförmedlare vända bort dataskärmen så den arbetslöse inte ser vad som händer.

– Om deltagarna vet om att de är med i en försöksverksamhet, så finns en risk att de agerar lite annorlunda, och därmed går det inte att utvärdera försöket, förklarade Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.

Enligt Arbetsförmedlingen handlar det inte heller om akademisk forskning i traditionell bemärkelse, utan om en slags verksamhetsutveckling, och man har därför avstått från att göra en etikprövning av upplägget.

Starka reaktioner

Efter SVT:s avslöjande har flera läkare reagerat, både lokalt i Dalarna där en del av lottningen görs, och i en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle.

Kritikerna påpekar att projektet bryter mot en grundläggande forskningsetisk princip om information och samtycke. Bland kritikerna finns Kjell Asplund, tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen och i dag ordförande i Statens medicinsk-etiska råd.

– Man ska veta att man är med i ett forskningsprojekt, man ska veta vad det går ut på och man ska ha möjlighet att tacka nej, säger Asplund, som tillsammans med två andra läkare gjort en anmälan till Centrala etikprövningsnämnden.

Startar granskning

Där valde man under sommaren att skicka ärendet vidare till Datainspektionen, som nu inlett en granskning.

– Det är en grundläggande princip inom dataskyddet att man i de flesta fall ska få information om behandling av personuppgifter innan behandlingen påbörjas, säger Datainspektionens jurist Ulrika Harnesk till SVT Nyheter.

Projektet kan enligt henne vara olagligt även om man inte betecknar det som forskning.

– Även om det är en sorts verksamhetsutveckling så måste det ha ett lagligt stöd i den reglering som finns för behandlingen av personuppgifter hos Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen vidhåller att projektet följer regelverket, och myndigheten har just påbörjat en ny omgång av hemlig lottning av arbetslösa.

Har du erfarenhet av Arbetsförmedlingens projekt med gruppmöten för vissa arbetslösa? Hör av dig till SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.