Foto: TT

Inget mera M&M i Sverige – bara M

Uppdaterad
Publicerad

1957 tog sig Marabous godisklassiker M sig in på den svenska godismarknaden. Den amerikanska chokladjätten Mars motsvarighet M&M blev snabbt en stark konkurrent, och de båda företagen kom överrens om att M fick säljas i Sverige, Norge och Finland medan M&M fick hålla sig till resten av världen.

1998 gick avtalet ut och 2009 lanserade Mars godissorten i Sverige. Något som fick Marabou och ägaren Mondelēz att se rött. Mondelēz menar att produkterna är för lika varandra och är enkla att blanda ihop.

– Vi har aldrig ansett att det finns någon förvirring kring vilken som är vilken av vår M&M och Marabous M, skriver Ylva Freiesleben, kommunikationsdirektör på Mars i norden, i ett mejl till SVT Nyheter.

Gick till rätten

Men Mondelēz valde att ta frågan till rätten. Efter flera rättsprocesser har både tingsrätten och Svea hovrätt kommit fram till att det handlar om otillåtet varumärkesintrång från Mars sida. Detta innebär att M&M från och med den 30 juni inte längre kommer få säljas i Sverige.

– Vi är nöjda med beslutet och det visar att det är viktigt att skydda varumärken som vårt, säger Celin Huseby som är kommunikationsdirektör på Mondelēz i norden.

Mars kan nu välja att ta processen vidare och ansöka om prövningstillstånd till Högsta domstolen. Huruvida detta kommer hända återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.