Ulf Bjereld, statsvetare och ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet Foto: TT

Intern S-kritik mot flyktingförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Trots att regeringen i viss mån lyssnat till kritikerna och reviderat sitt flyktingförslag, är de många som inte är nöjda och kritiken bubblar även inom Socialdemokraterna. Ulf Bjereld är en av dem som menar att regeringen kunde ha gjort mer.

– Man kunde ha gått längre för att underlätta anhöriginvandringen, säger han.

Ulf Bjereld är statsvetare och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, en kristen gren av partiet. Han är skarpt kritisk till de lagförslag som regeringen lagt fram för att minska antalet asylsökande till Sverige, speciellt till att man nu inför tillfälliga uppehållstillstånd.

– Tillfälliga uppehållstillstånd på tre år skapar osäkerhet och lidande och försvårar integrationen. Eftersom Morgan Johansson lägger fram dessa förslag för att färre ska söka asyl i Sverige kan man väl ändå ge dem som redan är i Sverige permanent uppehållstillstånd för att viktiga humanitära värden ska tillgodoses.

#flykt

”Ger merarbete”

Att man nu lagt in en ventil i förslaget om uppehållstillstånden, där enskilda fall ska kunna prövas i domstol, ger Bjereld inte mycket för.

– Det ger merarbete för både domstolen och Migrationsverket.

Regeringens förslag om begränsad rätt till anhöriginvandring är Ulf Bjereld särskilt kritisk till.

– Ser man det ur ett feministiskt perspektiv är det särskilt illa eftersom det ofta är männen som kommer ensamma först för att sedan ta hit sin fru och barn. Om familjen inte får komma blir det så i praktiken att vi möjliggör asyl till män men inte till kvinnor.

”Tagit till sig väldig lite”

Samtidigt har Ulf Bjereld förståelse för att personer och institutioner i samhället som arbetar med mottagandet är utmattade och känner en frustration över att inte övriga Europa tar sitt ansvar, men han menar att regeringen kunde ha avvaktat med lagförslagen till vintern då flyktingströmmarna automatiskt minskar på grund av vädersituationen.

Även Rädda barnen, som var starkt kritisk till lagförslagen i sitt remissyttrande är inte nöjda.

”Det regeringen nu för fram är i praktiken en mildring i marginalen. Det är väldigt lite av kritiken i remisserna som regeringen har tagit till sig av”, säger generalsekreterare Elisabeth Dahlin i ett skriftligt uttalande.

Oppositionen kritisk

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har en liknande syn.

– Det är väldigt små förändringar. Det är fortfarande förslag som är en otrolig skärpning av flyktingpolitiken och gör det svårt för människor på flykt, säger han till TT.

Centern tycker att regeringen borde ha ökat möjligheterna till anhöriginvandring ytterligare.

– Det är klart att jag välkomnar att man lyssnat på remissinstansernas mycket tunga kritik, men man borde ha lyssnat mer. Man väljer fortfarande att skilja barn från sina föräldrar, vilket jag tycker är mycket olyckligt, säger Centerledaren Annie Lööf till TT.

Sverigedemokraterna tycker däremot att det är olyckligt att regeringen nu ”liberaliserar” de förslag man tidigare lagt fram, eftersom det skickar en signal till omvärlden som gör att fler asylsökande kan komma till Sverige.

– För att Sverige inte ska bli det mest attraktiva landet i Nordeuropa, skulle vi behöva ett striktare regelverk än våra grannländer. Det får vi inte. Det kommer inte att räcka, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson till TT.

Facklig kritik

Även från fackligt håll kommer kritik. Eva Nordmark, ordförande i TCO skriver på Twitter att det är ”obegripligt” att regeringen inte vill ge permanent uppehållstillstånd till de som deltar i snabbspår på arbetsmarknaden eller validerar sin utbildning från hemlandet.

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Emma Henriksson är kritisk till regeringens förslag att använda sig av kvotflyktingssystemet för att kunna återförena fler familjer, eftersom det kan riskera att färre kvotflyktingar kan komma hit. Hon skriver att det är ett ”dubbelfel av regeringen” eftersom ”familjeåterföreningen förunnas få på bekostnad av att andra förhindras säker väg hit.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet