Jimmie Åkesson (SD) Foto: SVT

Jimmie Åkesson: Vi stödjer inte alliansen villkorslöst

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen hoppas på egen majoritet i valet 2018, men det kommer den knappast att få, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda. –Det svar Anna Kinberg Batra måste ge snart är: föredrar hon att samarbeta med oss eller med Stefan Löfven?

Alliansens partiledare håller dörren till SD-samarbete stängd, men brottas med hur de ska förhålla sig till partiet och dess höga opinionssiffror. Den senaste tiden har flera uttalanden gett signaler om att attityden till SD håller på att förändras.

Jimmie Åkesson tror att det rör sig om ”testballonger”.

Agenda

–Man testar den interna opinionen, hur medierna reagerar och man testar väljarkåren, säger han.

Närmar sig politiskt

Han tycker att det är ”en intressant utveckling” och konstaterar att partierna närmat sig SD inom invandringspolitiken och kriminalpolitiken. 

– För ett år sedan hänvisade de borgerliga partiledarna ständigt till invandringspolitiken som ett skäl att inte samarbeta med oss, men nu pratar man om a-kassan och Nato. Det är ett väldigt skifte mot hur man pratar, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna är berett att stödja en borgerliga regering, men inte villkorslöst, säger han.

–Vi kommer att ställa krav i den händelse de borgerliga partierna vill ha regeringsmakten med vår hjälp.

Krav på flyktingpolitiken

Att sitta i regeringen eller inte är oviktigt, men partiet förväntar sig att få igenom sina krav inom främst flyktingpolitiken.

–Först och främst måste den nya asyllagstiftningen bli permanent. Vi vill ytterligare skärpa kraven på anhöriginvandring. På lång sikt har vi en annan syn på flyktinghjälp, vi vill i första hand hjälpa i närområdet och inte genom en oreglerad asylinvandring, säger han.  

Jimmie Åkesson anser att Moderaternas retorik på området redan är så långtgående att vägen till ett samarbete inte är särskilt lång. Hans huvudalternativ efter valet är en koalition mellan SD, M och KD.

– Tittar man på opinionsläget är det inte orimligt. I den kontexten är det ointressant vad Annie Lööf och Jan Björklund tycker om oss. De har varit mest avvisande, säger han.

Löfven eller SD?

Att allianspartierna vill gå till val och bilda regering tillsammans råder ingen tvekan om. Men Jimmie Åkesson tror att Anna Kinberg Batra kommer att behöva tänka om efter valet 2018.

–Det är väl ingen som tror att de kommer att kunna bilda en majoritetsregering eller någon särskilt stark koalitionsregering överhuvudtaget och det är därför vi har den här debatten nu. Det svar Anna Kinberg Batra måste ge snart är: föredrar hon att samarbeta med oss eller med Stefan Löfven? Det är de två valen hon ställs inför och hon har fortfarande inte gett svar på den frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet