Foto: Andreas Kulin

Kraftiga snöfall väntas i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Vintern är här. Snön är tidig i söder och sen i norr, enligt SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. Och i helgen väntas kraftiga snöbyar på flera håll. I Östergötland kan det bli upp till tre decimeter snö.

– Barrikadera dig i soffan med något gott, säger Nils Holmqvist.

SMHI varnar för ett fortsatt snöfall längs Norrlandskusten och ner mot Uppland, Småland och Sjuhäradsbyggden. Dessutom väntas ett nytt område med snöfall idag beröra främst inre Götaland. I Skellefteå-trakterna har det redan kommit upp till 1-3 decimeter snö, vilket väntas på flera håll i landet under helgen. Även Östergötland kan komma få tre decimeter snö. Men det blir besvärligt på flera håll i landet.

– Det är ett lågtryck över Sydsverige och nordostvindarna gör att snöbyar kommer in längst med Norrlandskusten. Lokalt i Dalsland kan det bli 20 centimeter snö, säger Nils Holmqvist.

Regn i söder

Längst i söder får man nöja sig med regn – det blir blött i Skåne, Blekinge, Öland och södra Halland.

På söndag blir det också riktigt blåsigt med hårda vindbyar i norra Småland och södra Östergötland. Det kan orsaka problem i trafiken med risk för snödrev på vägarna. Eftersom det är allhelgonahelg och slutet på höstlovet så kan det vara många som är på väg hem på vägarna under söndagen. Nils Holmqvist varnar för att vindarna kan ställa till det i trafiken, så väl som blötsnö som kyls ned och gör det halt på vägarna.

– Håll avstånd och kör sakta. Och ta med varma kläder om du ska åka tåg, så du inte riskerar att bli fast på ett stillastående tåg utan elektricitet, säger han.

Kallare i nästa vecka

Nästa vecka slår också kylan till ordentligt.

– Det blir minusgrader i nästan hela landet, säger Nils Holmqvist.

Bör man inte gå ut?

– Du kommer i alla fall inte vilja det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.