Foto: Andreas Kulin

Snö och halka vållar trafikproblem

Uppdaterad
Publicerad

Blötsnö och glashala vägar har ställt till problem i trafiken på många håll i landet. Och mer snö väntas i helgen, meddelar SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Vintervädret är här och med det flera trafikolyckor. Vid tolvtiden på fredagen körde en lastbil av vägen i höjd med Lövånger i Västerbotten. Bilen, en dubbeltrailer stod tvärs över vägen och skapade stopp i trafiken. Men vid halv tre-tiden lyckades bilen flyttas bort från körfältet.

Även västkusten har drabbats. På E20 utanför Alingsås körde en tankbil av vägen. Släpet, som var lastat med diesel, hamnade i en trädgård medan dragbilen stod kvar på vägen. Vägen stängs av helt klockan 10 när bärgningsarbetet inleds. Inledningsvis stängdes vägen av helt, men kunde vid 07-tiden släppas på växelvis. Två bilar krockade dessutom i kön som uppstod i samband med lastbilsolyckan, men ingen ska ha skadats allvarligt.

Tiotal lastbilar står still

Också i Värmland rapporterades flera halkolyckor. Ett tiotal lastbilar står just nu stilla vid riksväg 61 i Högboda. En personbil med släp körde in i mitträcket på E18 utanför Slottsbron. Olyckan skapade långa köer. Varken polis eller räddningstjänsten har larmats till olyckan, utan en bärgare ska arbeta med att få bort fordonet.

En bil sladdade av E45 vid Frykåsen och voltade. Föraren kunde ta sig ur fordonet på egen hand och uppges inte vara allvarligt skadad.

Utanför Stenungsund körde en bil av vägen och voltade. Det är oklart om någon skadats i olyckan.

SMHI varnar ofta i början av vintern

SVT:s meteorolog, Nils Holmqvist, säger att SMHI ofta varnar i början på vintern. Det första snöfallet kan ofta skapa problem och leda till olyckor i trafiken.

– Det regn och snöområde som just nu befinner sig i Dalsland väntas bromsa in och röra sig söderut mot söndagen. Då kan man vänta sig snö i Östergötaland och i områden vid Vänern och Vättern.

Snön är tidig i söder och sen i norr, enligt Nils Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.