Foto: TT/SVT

Landstinget: ”Vi skulle ha avskedat honom”

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Västmanland reagerar mycket starkt på SVT Nyheters avslöjande om hyrläkaren som dömts för sexbrott. Personalchefen säger att han skulle ha fått sparken om han varit anställd direkt av landstinget.

Kontrollen av inhyrd vårdpersonal regleras i stor utsträckning av avtal mellan landstingen och bemanningsföretagen. Men SVT Nyheters granskning visar att det finns stora skillnader mellan vilka kontrollkrav man ställer från olika landsting.

Litat på leverantören

Västmanland tillhör de landsting som på ett tydligt sätt lagt ansvaret för att kontrollera personalen på hyrbolagen. Man begär inte regelmässigt att få ta del av de dokument som bolagen hittar vid kontrollerna, utan förutsätter att olämpliga läkare sållas bort. Det förklarar personalchefen Carola Lilja för SVT Nyheter.

Inhyrd personal i vården

Litar ni på att leverantörerna sköter det här?

– Ja, det måste vi göra.

Samtidigt visar SVT Nyheters granskning att landstinget genom hyrbolaget Proffice Care sedan i höstas har en hyrläkare som dömts för sexbrott, kritiserats av IVO för överförskrivning av narkotika samt fått omfattande kritik för sextrakasserier på en tidigare arbetsplats.

”Fruktansvärt”

När SVT berättar för Carola Lilja om de händelser som läkaren varit inblandad i reagerar hon starkt.

– Det är naturligtvis fruktansvärt för de kvinnor som upplever detta, och också en tragedi för honom som person.

Carola Lilja säger att hon definitivt förväntat sig att Proffice skulle ha sållat bort en läkare med den aktuella bakgrunden.

– Vi har ställt krav på ett tjänsteköp och har varit jättetydliga med de kraven. Det här måste Proffice hantera.

Diskussion med bolagen

Om läkaren varit anställd direkt av landstinget i Västmanland, så skulle han enligt Carola Lilja ha fått sluta.

– Då hade vi avskedat honom. Hade det inte lett fram till ett avsked så hade vi hittat någon annan form av avslut. Det är inte ett beteende som vi vill ha av våra medarbetare.

– Vi får ta en diskussion med leverantörerna nu, hur vi ska hantera den här typen av frågor. Vi vill inte vara i den här situationen.

Läkaren är schemalagd för ytterligare två veckors arbete på det sjukhus där han arbetar, men Carola Lilja kan inte säga om de nya uppgifterna kommer att påverka hans återstående tjänstgöring.

SVT granskar just nu systemet med inhyrd personal i vården. Tipsa oss och diskutera #hyrnotan i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet