SVT avslöjar: Sexdömd hyrläkare såldes in med falsk information

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningsföretaget Proffice sålde in den välrenommerade professorn som hyrläkare med de bästa vitsord. Landstinget fick inte veta att han var dömd för sexualbrott – eller att han inte alls jobbade kvar på den ansedda forskningsinstitution där Proffice påstod att han hade en tjänst.

Hösten 2015 behövde landstinget i Västmanland en hyrläkare till ett av länets sjukhus. De fick snabbt ett till synes attraktivt erbjudande från bemanningsföretaget Proffice Care: en mycket välrenommerad professor som enligt presentationen hade en tjänst på en tung svensk forskningsinstitution.

Men presentationen från Proffice talade inte sanning. Läkaren hade inte jobbat på institutionen sedan 2013 då han valde att säga upp sig själv efter att personalansvarsnämnden kommit fram till att han borde sägas upp.

Inhyrd personal i vården

Under flera års tid hade då hans chefer vid olika tillfällen fått klagomål om kränkande uttalanden med sexuella anspelningar, porr och teckningar med sexuella motiv, samt fysiska närmanden mot kvinnliga kollegor.

En utredning visade att sköterskor drog sig för att vara ensamma med honom, men också tvekade inför att lämna uppgifter till utredningen av rädsla för repressalier. Professorn tillbakavisade de allvarliga anklagelserna som påhitt eller missuppfattningar, men i slutet av 2012 gick det för långt.

Skulle sägas upp

På en fest stack han upp handen under en kvinnas kjol mot hennes vilja. Händelsen blev ett ärende för personalansvarsnämnden, som slog fast att beteendet var oacceptabelt och att professorn skulle sägas upp. Professorn gjorde tydligt att han avsåg att driva frågan rättsligt och ledningen lät honom säga upp sig själv med en halv miljon i avgångsvederlag.

Inget av detta kom emellertid till landstinget Västmanlands kännedom när Proffice Care erbjöd läkaren. Tvärtom skrev bolaget uttryckligen att han ”innehar en 70 % tjänst som professor”.

Läkaren hade också fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för ett fall av överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel. Men inte heller denna IVO-kritik fick landstinget i Västmanland kännedom om.

Naken inför städerska

I fjol dömdes läkaren för sexuellt ofredande av en städerska, som han anlitat under falskt namn och uppträtt naken inför under den flera timmar långa städningen. Städerskan uppgav att han pratat om sex, onanerat och försökt få henne att titta på porr.

Läkaren hävdade att hon missförstått situationen: han hade eksem i ljumsken som kunde misstas för onani, och skämtbilder som kunde misstas som pornografiska. Han förklarade den falska identiteten med att han som nudist behövde ett alias på grund av sin annorlunda livsstil, men dömdes till dagsböter för sexuellt ofredande.

Läkaren säger till SVT Nyheter att städerskans anklagelser gjorde att han fick lämna en provanställning vid ett sjukhus som han påbörjat efter att han slutat på forskningsinstitutionen. Provanställningen hade som villkor att det inte skulle inträffa några nya händelser som kunde påverka förtroendet för läkaren, och då han informerade sina chefer om städerskans anklagelser blev det ingen förlängning av anställningen.

I Proffice Cares beskrivning av läkaren fanns inget om domen för sexuellt ofredande, eller om att den skulle ha orsakat en avslutad provanställning. Däremot återgavs mycket goda vitsord från två referenser: en äldre chef som anställt läkaren många år tidigare, och en yngre kollega som han varit handledare åt.

”Följde rutinerna”

Proffice Care är en del av Proffice, ett av Sveriges ledande bemanningsföretag. Nyligen köptes det upp av Randstad Group som beskrivs som världens näst största företag i bemanningsbranschen.

Proffice vill inte låta sig intervjuas av SVT Nyheter men presschefen Maria Uggla skriver i ett mejl att man i fallet med läkaren i Västmanland följt de rutiner som landstinget krävt. På frågan varför Proffice angav att läkaren fortfarande skulle varit anställd vid forskningsinstitutionen svarar Maria Uggla att ”Det har jag tyvärr ingen kunskap om”.

Läkaren själv säger till SVT Nyheter att han känner igen den felaktiga formuleringen, och att den kan härstamma från ett äldre dokument som han själv kan ha skickat till Proffice av misstag. Han förklarar att han inte upplyst Proffice om domen och händelserna på forskningsinstitutionen eftersom de inte påverkat hans yrkesutövning, men att han utgått från att Proffice kontrollerat hans ärenden hos IVO. Han säger att det skulle vara orättvist om IVO-kritiken skulle läggas honom till last eftersom den är ett enda fall under ett 30-årigt yrkesliv, där han skrev ut värkmedicin för att hjälpa en arbetskamrat.

”Problem med alkohol”

Läkaren uppger också att han lider av alkoholproblem i form av så kallat patologiskt rus, där man förlorar kontrollen vid berusning, och att han dessutom har gått i terapi och fått diagnosen Aspergers syndrom. Dessa diagnoser skulle enligt läkaren förklara att han vid olika tillfällen uppträtt olämpligt.

Han säger också att han några veckor in på tjänstgöringen i Västmanland informerade sin närmaste chef på sjukhuset om domen och sina problem med alkohol och Aspergers.

Proffice kommer nu enligt Maria Uggla att avsluta samarbetet med läkaren eftersom han ”inte varit sanningsenlig” mot Proffice.

SVT granskar just nu systemet med inhyrd personal i vården. Tipsa oss och diskutera #hyrnotan i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet