Löfven lovar satsa i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Ökade klyftor kommer stå i fokus under Socialdemokraternas dag i Almedalen. Det säger statsminister Stefan Löfven i SVT:s Gomorron Sverige. – Vi ska speciellt satsa i de utsatta områdena, vi ska bekämpa brottsligheten, vi ska knäcka långtidsarbetslösheten.

Statsminister Stefan Löfven ska i kväll hålla sitt tal på Almedalens stora scen.

– Jag kommer att fokusera på de möjligheter som Sverige har, hur mycket jag tror på Sverige och vår framtid. Men vi har under allt för många år i Sverige sett klyftorna och orättvisorna växa. Det tänker jag ta mig an nu.

Almedalen 2016

”Ska knäcka långtidsarbetslösheten”

Stefan Löfven lovar att det ska bli särskilda satsningar i utsatta områden. Enligt uppgifter till SVT Nyheter handlar det om ett särskilt åtgärdspaket för perioden 2017-2025. Bland annat handlar det om att se över straffen för blåljuspersonal, fler poliser och ökade resurser till sociala insatser. Löfven presenterade redan i juni fem punkter i ett långsiktigt reformprogram för att minska segregationen.

– Vi ska speciellt satsa i utsatta områden, vi ska bekämpa arbetslösheten, vi ska knäcka långtidsarbetslösheten, vi ska bekämpa brottsligheten, vi ska förbättra skolresultat och satsa på föreningsliv, säger Löfven i SVT:s Gomorron Sverige.

Löfven nämner också upprustningar och byggande av bostäder.

– Det är ett långsiktigt, tålmodigt arbete som gör att människor i utsatta områden också ska få känna framtidstro.

Varnas för protester

Inför Löfvens tal i kväll har miljöaktivister flaggat för protester mot Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamhet i Tyskland, som regeringen nu gett klartecken till.

– Valet stod mellan att sälja eller behålla och fortsätta driva, alternativet att behålla och inte driva kraftverken fanns inte, Tyskland vill ha det som en del i sin energipolitik tills man har fasat ut det. Skulle vi ha behållt det hade det kostat Vattenfall 10-15 miljarder mer, säger Löfven.

Löfven säger att han välkomnar diskussioner om kolkraften under Almedalen.

– Det är en demokratifest, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet