Foto: TT

Löfven: Vi ligger alltid på för förbättringar

Uppdaterad
Publicerad

Statsministern har fått kritik från flera håll för sin resa till Saudiarabien tillsammans med företrädare för svenska näringslivet. Själv säger Löfven att man kommer att ta upp kvinnors rättigheter med de saudiarabiska ledarna.

Stefan Löfven (S) vill inte kalla Saudiarabien för en diktatur, trots att flera biståndsorganisationer menar att landet bryter mot mänskliga rättigheter och begår krigsbrott i sina attacker mot civila i Jemen.

–Jag tänker inte sätta etiketter på länder. Det har jag sagt tidigare och det tänker jag hålla i. Däremot diskuterar vi hela tiden mänskliga rättigheter och det jag anser vara utmaningar för de frågorna, säger statsminister Stefan Löfven.

På frågor om vad Löfven tycker om att kvinnor i Saudiarabien måste ha en manlig förmyndare och inte får köra bil svarar han:

– Det är viktigt för kvinnors rättigheter att de förbättras över hela världen. Men jag ser också tecken på, i ljuset av deras vision 2030, att här kan också finnas möjligheter till förbättringar. Vi ligger alltid på för förbättringar för kvinnor och för att kvinnor och män ska ha samma möjligheter oavsett vilket land vi pratar om.

Löfven vill inte heller berätta hur man ska tala om mänskliga rättigheter med de saudiarabiska ledarna.

– Exakt hur vi tar upp de frågorna, det behåller jag för mig själv, men vi tar alltid upp mänskliga rättighetsfrågor, både i brett perspektiv men också i enskilda fall, det gör vi i alla länder där vi har sådana frågor, säger Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.