Foto: TT

Nyrén petas efter SCA-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Industrivärden bekräftar nu att den hårt kritiserade Anders Nyrén inte får leda styrelsearbetet i investmentbolaget. Nyrén får två årslöner, motsvarande 21 miljoner kronor, som ersättning.

Det formella skälet är att huvudägarna i Industrivärden, Handelsbanken och Lundbergföretagen, ”inte anser det lämpligt” att Nyrén leder styrelsearbetet.

Man har därför återtagit sitt tidigare förslag till valberedningen. Ny ordförande blir Fredrik Lundberg.

Skandal kring SCA affärsflyg

Lämnar flera andra uppdrag

Nyrén entledigas från vd-uppdraget och hans anställning i Industrivärden sägs upp från och med den 6 maj, enligt ett pressmeddelande.

Nyrén kompenseras med två årslöner. Det motsvarar 21 miljoner enligt årsredovisningen från 2014, exklusive pension och bonus.

Nyrén lämnar som en följd även flera andra styrelseuppdrag i ägarsfären, bland annat jobbet som styrelseledamot i SCA, där han liksom flera toppdirektörer kritiserats för sina jaktresor och flitigt brukande av bolagets affärsflyg.

Han klargör dock i ett uttalande att han kommer sitt kvar i styrelserna för både Ericsson och Volvo, trots utvecklingen.

”Efter kontakter med styrelserna i Volvo och Ericsson har jag ombetts att sitta kvar som ledamot i respektive bolagsstyrelse – vilket jag har tackat ja till”, skriver han.

Beslutet välkomnas

Aktiespararna är positiva efter beskedet.

– Det här handlar inte bara om SCA-skandalen utan även om hans roll som ordförande på Handelsbanken, säger Carl Rosén, vd på Aktiespararna.

Han tycker att det här är kan ge Industrivärden en ny chans.

– Vi hoppas att den nye ordföranden Fredrik Lundberg förstår att Industrivärden måste bli mycket mer lyhörd för omvärlden och smartare som investerare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet