Foto: TT

Målarstrejken på väg att utvidgas

Uppdaterad
Publicerad

Målarkonflikten utvidgas ytterligare. Seko, Byggnads, Elektrikerna, Fastighets och Musikerförbundet har nu lagt sympativarsel till stöd för målarna.

-Vi beklagar det, vi för intensiva förhandlingar just nu, varslen kommer i ett känsligt läge, säger Måleriföretagens vd Björn Hellman.

Båda parter har kallat in sina förhandlingsdelegationer till i morgon, enligt Hellman.

Avtalsrörelsen 2016

Fackens sympatiåtgärder är än så länge ganska små. Sekos strejk kommer att blockera samtliga brevförsändelser och paket till ett tiotal måleriföretag. Elektrikernas strejk riktar sig mot sex företag i Örebro och Byggnads mot åtta företag på olika platser runt om i Sverige. Fastighets tar sikte på städarbete och källsortering vid Coor Service Management.

Musikerförbundet blockerar medverkan vid inspelningar på stadsteatrarna i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Enkelt för styrelsen

”Deras motpart, Måleriföretagen, gör allt de kan för att försämra Målarnas lönesystem och villkor. Det var därför enkelt för vår förbundsstyrelse att fatta beslut om att lägga sympativarsel till stöd för Målareförbundets strejk”, skriver Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson i ett pressmeddelande.

Sekos, Byggnads och Fastighets varsel träder i kraft den 29 april om ingen lösning i målarkonflikten nåtts innan dess. Elektrikerna går på den 2 maj. Även Musikerförbundets varsel träder i kraft den 2 maj.

Arbetsgivarna är upprörda efter att nyss ha kommit ur en strejk:

”Bläcket har inte hunnit torka innan Byggnads väljer att lägga ett varsel om sympatiåtgärder”, skriver Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind i en kommentar.

Vill behålla ackordet

Målareförbundet gick ut i strejk den 7 april. På fredag utvidgas den ytterligare. Måleriföretagen har dessutom lagt ett lockoutvarsel som träder i kraft på fredag, den 22 april.

Tvistefrågan handlar om ackordsystemet som målarfacket vill behålla som i dag. Måleriföretagen har inga problem med ackordet som sådant, men för arbetsgivarnas del handlar det om avgiftssystemet. I dag betalar alla företag avgift till systemet oavsett om företaget använder sig av ackordslöner eller ej. Det är oetiskt, anser Hellman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avtalsrörelsen 2016

Mer i ämnet