Språkrörskandidaterna Amanda Lind, Janine Alm Ericson och Annika Hirvonen Foto: Fredrik Surell, Christine Olsson, Jessica Gow/TT

Miljöpartiets kandidater till språkrörsposten

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 april väljer Miljöpartiet nytt språkrör som tillsammans med Daniel Helldén ska leda partiet. Här listar SVT de kandidater som meddelat att de kandiderar.

Miljöpartiet har kniven mot strupen. Hade det varit val idag hade partiet enligt SVT:s senaste partisympatiundersökning samlat 4,5 procent av väljarna. Samtidigt hade partiet ett turbulent 2023 med val av nytt språkrör och larm om brister i den interna arbetsmiljön.

Efter att Märta Stenevi i februari meddelade att hon lämnar som språkrör ska MP nu välja ett nytt kvinnligt språkrör. Hittills har tre personer tillkännagivit sina kandidaturer. Vem som är bäst lämpad att lyfta partiet avgörs på en extrainsatt digital kongress i april.

Amanda Lind

Lind tillträdde 2016 posten som partisekreterare och blev därefter kultur- och demokratiminister mellan 2019 och 2021. Sedan förra riksdagsvalet är hon ordförande i kulturutskottet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amanda Lind vill bli Miljöpartiets språkrör. Foto: SVT/TT

Janine Alm Ericson

Riksdagsledamot sedan 2014 och partiets talesperson i bistånds- och jämlikhetsfrågor. Har en bakgrund som statssekreterare på utrikesdepartementet och är ledamot i finansutskottet. Janine Alm Ericson sitter i Miljöpartiets partistyrelse sedan 2015. Ville efterträda Isabella Lövin på språkrörsposten 2021, men drog tillbaka sin kandidatur till förmån för Märta Stenevi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Janine Alm Ericson menar att Miljöpartiet är den viktigaste politiska kraften just nu. Foto: SVT

Annika Hirvonen

Riksdagsledamot sedan 2014 och gruppledare i riksdagen samt ledamot i skatteutskottet. Hon har varit partiets talesperson i migrationsfrågor och är den riksdagsledamot som tillbringat mest tid i riksdagens talarstol. Förlorade mot Märta Stenevi i kampen om språkrörsposten 2021.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Hirvonen tycker att ökade ekonomiska klyftor och nedmonteringar i välfärden är frågor som motiverar henne att söka språkrörsposten. Foto: SVT

Bland de miljöpartister som meddelat att de inte avser kandidera finns Alice Bah Kuhnke, Rebecka Le Moine och Elin Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.