Foto: TT

MP-grundare sågar petning av aktivist

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets lednings beslut att stryka Femen-aktivisten Jenny Wenhammar från riksdagslistan får hård kritik av en av partiets grundare och tidigare språkrör, förre riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Per Gahrton.

I en debattartikel i Expressen ifrågasätter han beslutet att stryka Jenny Wenhammar från riksdagslistan i Skåne inför höstens val, efter hennes bröstkupp mot statsminister Fredrik Reinfeldt i Almedalen.

Strykningen väcker frågor om vilket sorts parti Miljöpartiet håller på att bli och om partiet är på väg bort från sina partiideal, anser Gahrton.

Val 2014

”Miljöpartiet riskerar att bli ett med etablissemanget sedan partiprogrammets skrivning om civil olydnad satts ur spel”, skriver Gahrton.

Välkomnar fler aktioner

Han välkomnar fler Femenaktioner och andra icke-våldsliga demonstrationer i ”den gröna kampen för politisk makt.”

”Vad tycker väljarna? Vill de ha tyst och grå politik, eller livlig och brokig? Eftersom Sverige har personval kunde väl Skåne-MP gjort som Jenny Wennhammar föreslog – låtit väljarna avgöra”, fortsätter han.

Får inte störa partiföreträdare

I en debattartikel i samma tidning tidigare i veckan framhöll bland andra partisekreteraren Anders Wallner att civil olydnad är viktigt, men att man inte kan vara kandidat för Miljöpartiet om man stör andra partiers företrädare.

– Rågången mellan att bryta mot lagen som aktivist och att stifta lagar i riksdagen måste vara oerhört tydlig, sade Petter Forkstam, regionordförande för Miljöpartiet i Skåne, till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet