Foto: TT

Nazister demonstrerar i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Ett par hundra högerextrema demonstranter tågade i dag genom Borlänge. Samtidigt anordnades en stor antirasistisk demonstration av organisationen Dalarna mot rasism.

– Det här är inte okej, vi ska stå upp tillsammans mot nazismen, säger Borlängebon Joar.

Omkring 150 högerextrema samlades vid en idrottshall, enligt polisen, och började strax före klockan 13 marschera längs sin färdväg mot Liljekvistska parken. SVT:s reporter på plats i centrum mötte många Borlängebor som kommit ut för att titta på när nazisterna marscherar genom deras stad.

– Det är helt sjukt. Vi såg nyss en kille mindre än tio år hand i hand med sin pappa gå och skrika ”ut med packet”, säger Falubon Isak som tagit sig till Borlänge för att markera mot den högerextrema demonstrationen.

1 maj 2016

Inbjudna talare

Samtidigt som den högerextrema marschen tog mycket fokus har Vänstern och Socialdemokraterna starka profiler på plats i Borlänge för att tala.

Vänsterpartiet bjöd in före detta partiledaren Lars Ohly att tala och Socialdemokraternas arrangemang får stöd av Timbuktu som uppträder och både försvarsministern Peter Hultqvist och samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin som talare.

”Aldrig haft så stor insats”

Polisen har kraftsamlat under dagen och har förstärkt med extra personal från övriga landet.

– Vi har aldrig haft en så stor insats på en kort tid som denna, sade Tomas Hellgren, stabschef vid polisen Dalarna, tidigare i veckan inför söndagens marsch.

Tillfälligt flygförbud

Transportstyrelsen införde ett tillfälligt flygförbud över Borlänge under dagen för att undvika så kallade drönare över demonstrationerna. Som en del av säkerhetsförberedelserna togs även alla lösa papperskorgar bort i Liljeqvistska parken och vid resecentrum i Borlänge.

Fakta: Svenska motståndsrörelsen (SMR)

Svenska motståndsrörelsen (SMR) är en nazistisk organisation som bildades 1997. SMR växte fram ur Nationell Ungdom som bildades i mitten på 1990-talet och blev en samlingspunkt för en del som tidigare varit med i den nazistiska terrorgruppen Vitt Ariskt Motstånd (VAM).

Nationell Ungdom avvecklades 2006 och aktivisterna ombads söka medlemsskap i Svenska motståndsrörelsen istället, enligt Tidningen Expo.

Gruppen vill genom revolution skapa ett samhälle baserat på rasideologi som bygger på en tro på en judisk världskonspiration. SMR är Sveriges våldsammaste nazistorganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2016

Mer i ämnet