Beata Gustafsson Foto: SVT

Nu ska hyrsjuksköterskorna stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för inhyrda sjuksköterskor har ökat kraftigt hos en rad landsting. Nu försöker man stoppa utvecklingen. Men kritiker varnar för konsekvenserna av hyrstopp.

– Är du sjuksköterska? Då vill alla här inne ha dig!

Det glada budskapet möter en ung kvinna som kommit till en rekryteringsmässa på ett hotell i centrala Stockholm. I ett konferensrum trängs kommuner, landsting och bemanningsföretag mellan skärmar, bord och godisskålar. Alla försöker få besökarna att skriva upp sina kontaktuppgifter. Och sjuksköterskorna är mycket eftertraktade.

Inhyrd personal i vården

På flera håll i landet har inhyrningen av sjuksköterskor ökat kraftigt de senaste åren. De totala kostnaderna är fortfarande betydligt lägre än för hyrläkarna, men kurvorna pekar snabbt uppåt. I Stockholms läns landsting har kostnaderna för hyrsjuksköterskor under 2016 varit högre än för inhyrda läkare.

Många landsting bävar för att hamna i samma beroendeställning som man gjort när det gäller hyrläkarna. Därför har de infört, eller planerar att införa, ett stopp för inhyrning av sjuksköterkor.

Sju har eller planerar

En enkät som SVT Nyheter gjort visar att sju landsting har eller planerar ett hyrstopp för sjuksköterskor: Gotland, Dalarna, Norrbotten (efter årsskiftet), Östergötland, Skåne (på enskilda kliniker), Värmland och Västra Götaland. Blekinge uppger att man har ett generellt stopp för all inhyrd personal, med möjlighet för chefer att göra undantag.

Av övriga landsting och regioner påpekar flera att de inte har något ramavtal om just inhyrning av sjuksköterskor, och att frågan därför inte är aktuell.

Bland de landsting som redan genomfört ett stopp beskriver Gotland en minskad ökning av kostnaderna sedan sommaren, även om kostnaderna totalt blir större 2016 än 2015. Värmland uppger att ”inhyrda sjuksköterskor är i stort sett utfasade från och med 2016-04-01 med enstaka undantag”, och att kostnaden i oktober 2016 uppgår till måttliga 10.000 kronor.

Samtidigt varnar kritiker för hyrstoppens konsekvenser för den kvarvarande personalen. De kan behöva jobba mer för att täcka de pass som hyrsköterskorna tidigare tagit, vilket uppmärksammats av bland annat Sveriges Radio.

– Våra medlemsföretags medarbetare gör ett fantastiskt arbete, och att inte ta tillvara på det vore synd, säger Bemanningsföretagens förbundsdirektör Ann-Kari Edenius.

Vill styra tillvaron

Ann-Kari Edenius framhåller en undersökning som Bemanningsföretagen gjort, och som visar att den inhyrda personalen trivs bättre än den fast anställda.

– De har ju inte valt att lämna yrket men väl att jobba för en annan arbetsgivare. Den viktigaste orsaken till att man väljer att jobba hos ett bemanningsföretag är att man vill kunna styra sin tillvaro bättre, få makt över sin tid.

På rekryteringsmässan i Stockholm skriver legitimerade sjuksköterskan Beata Gustafsson upp sina kontaktuppgifter hos bemanningsföretaget Medlink. Hon skrattar när vi frågar vad hon letar efter hos en arbetsgivare.

– Bra betalt, ha ha! Bra villkor och bra arbetsmiljö.

Diskutera #hyrnotan i sociala medier och tipsa SVT:s reportrar om vad vi bör granska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet