Foto: Grafik: Helena Jonsson

Clowner som får skrattet att fastna i halsen

Uppdaterad
Publicerad

Clownhysterin har nått Sverige med full kraft och har till och med fått regeringen att reagera. Men vad är det som händer?

Otäcka clowner har funnits länge, men sen i somras har de verkligen gjort comeback i rubrikerna. I augusti rapporterade medier om att otäcka clowner synts i ett skogsområde i den amerikanska delstaten South Carolina.

Sedan dess är trenden ett faktum. Personer utklädda till clowner beter sig hotfullt eller obehagligt. Rapporter om otäcka clowner har kommit från en rad länder och städer.

Clownskräcken

Nu är det Sveriges tur. Rapporter om obehagliga clowner har strömmat in den senaste tiden. Clowner ska ha skrämt barn, hotat vuxna och i Varberg blev en man knivskuren. Clownerna har till och med nått regeringsnivå, inrikesminister Anders Ygeman (S) manar till lugn i clownfrågan.

Men varför clowner? Vissa menar att det började som ett marknadsföringsknep för en nyinspelning av skräckfilmen ”Det”, som innehåller en ond clown. Andra menar att clownerna är ett uttryck för samhällsoro, eller att det är ett sätt att kanalisera ångest över presidentvalet i USA. Oavsett vad har trenden fått snabb spridning genom sociala medier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Clownskräcken

Mer i ämnet