Foto: TT

Polisen trappar ner efter terrorlarmet

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten trappar ner samarbetet med Säpo efter terrorlarmet. Nu avslutas den särskilda händelse som infördes när Säpo och polisen gick in i stabsläge för en vecka sedan.

– Det finns inte längre något behov av att organisera och leda i stab, säger Carolina Ekéus, pressinformatör på Nationella operativativa avdelningen (NOA) till SVT Nyheter.

Innebär det att det inte finns något direkt terrorhot?

– Det får Säkerhetspolisen svara på men enligt våra riktlinjer innebär det att den ”befarade händelsen” inte föreligger längre. Vi kan använda våra resurser till andra saker, säger Carolina Ekéus.

Mediauppgifter om IS-hot

Det har inte bekräftats officiellt att det var ett terrorhot som fick myndigheterna att gå in i stabsläge med ett utökat samarbete och en förhöjd beredskap i förra veckan.

Men enligt källor till tidningen Expressen byggde larmet på en varning från Iraks säkerhetstjänst om att ett flertal IS-terrorister tagit sig till Sverige med avsikt att attackera civila i Stockholm.

Nyhetsbyrån Reuters uppgav senare att de utpekade personerna ska ha befunnit sig i kretsen kring IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi och att de anlänt till Sverige redan i februari förra året.

Förhöjd hotnivå sedan 2010

Sedan terrorhotsnivån höjdes 2010 har polisen haft en kontinuerlig vaksamhet och beredskap, och det arbetet fortsätter, meddelar polisen på sin hemsida.

Säpo är dock fortsatt kvar i stabsläge.

– Arbetet fortsätter hos Säkerhetspolisen. Det är ett stabsarbete som är oförändrat, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.