Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister Foto: TT

Regeringen: Hjälp för skuldsatta till våren

Publicerad

Under våren kommer förslag på åtgärder som ska underlättar de skuldsattas situation. Det meddelar regeringen efter SVT:s rapportering om att rekordmånga befinner sig i djup skuldsättning

Över 100.000 personer har funnits i Kronofogdens register i 20 år eller mer, kunde SVT berätta under måndagen. De så kallade evighetsgäldenärerna, som i decennier lever på existensminimum, har flera år i rad blivit allt fler.

Det är en tragedi för de som är inne i skuldfällan men också ett stort samhällsproblem. Överskuldsättning kostar enligt Kronofogden samhället 30-50 miljarder kronor årligen i form av ökad ohälsa bland de skuldsatta.

Evighetsgäldenärer

Strategi under våren

Tidigare har den rödgröna regeringen inte velat ange någon tidplan för hur man arbetar med problemet, men nu meddelar ansvarig minister Per Bolund (MP) att man under våren kommer att lägga fram en strategi mot överskuldsättning.

– Jag tror att det är viktigt att jobba ganska brett. Det behövs förebyggande åtgärder, som kan handla om information riktad till ungdomar. Dessutom behövs åtgärder som gör det lättare för dem som hamnat i skuldsättning att komma tillbaka till ett normalt ekonomiskt liv, säger biträdande finansminister Per Bolund.

Att löften ställs ut i frågan är inte nytt. Skuldsättning har tidigare varit föremål för många utredningar och flera förslag har lanserats redan men mycket lite av det har hittills blivit verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Evighetsgäldenärer

Mer i ämnet