Reinfeldt nöjd med AF-hantering

Publicerad

Statsministern är nöjd med hanteringen av Arbetsförmedlingens chef. ”En samlad bedömning” upprepar han som orsak till varför generaldirektören fick gå.

I helgen fick Arbetsförmedlingen generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist sparken av regeringen. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) upprepade gång på gång ”en samlad bedömning” som orsak till varför hon fick gå.

”Hon har markerat tydligt”

Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande ger knappast klarhet. Men han är nöjd med hur Engström hanterat frågan:

AF-chefen tvingas avgå

– Ja, enligt vad jag kan bedöma. Hon har markerat tydligt att vi reagerar när situationen har blivit ohållbar.

Varför skedde det då inte tidigare?

– Den samlade bedömningen byggde inte minst på en förtroendefråga kopplad till styrelsen som uttalade att de inte kände förtroende. Det blev ett läge som vi beskriver som ohållbart.

Följer upp etableringsreformen

Många bedömare, fack som arbetsgivare med flera, tycker att Arbetsförmedlingen blivit en koloss som sysslar med alldeles för mycket, och för lite med jobbförmedling.

– Vi har tillfört stora resurser till Arbetsförmedlingen, det är ju alla våra ambitioner att öka chansen för många människor som står en bra bit från arbetsmarknaden att kunna komma in i arbete, säger Reinfeldt.

– Men det är klart att vi alltid ska vara kritiska och följa upp bland annat etableringsreformen.

Etableringsreformen från 2010 rör bland annat kommunernas ansvar för nyanlända personer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AF-chefen tvingas avgå

Mer i ämnet