Foto: TT

Rekordmånga beslag av marijuana

Uppdaterad
Publicerad

Polisen slog rekord i antalet marijuanabeslag förra året. Samtidigt ökar antalet nya psykoaktiva substanser på marknaden. Det visar ny statistik från nationellt forensiskt centrum, NFC.

Polisen gjorde 8.569 beslag av marijuana förra året, vilket är 950 fler än året innan. Beslagen omfattar 700 kg marijuana, 100 kg mer än ett år tidigare.

Bakom ökningen ligger både ett riktat arbete mot ungdomar och att polisens metodik för att upptäcka odlingar har utvecklats, enligt Kim Nilvall , kriminalinspektör vid nationella operativa avdelning, Noa.

– Fenomenet att odla har kommit successivt. De första stora odlingarna dök upp för fyra år sedan. Initialt upptäcktes det många odlingar i inte så tättbefolkade områden i södra Sverige. Men på senare tid har vi även hittat odlingar centralt i städerna. Det kan röra sig om ganska stora odlingar, i industriområden, säger Kim Nilvall.

En förklaring till att cannabisodlingarna frodas runtom i landet är den lagliga försäljningen av frön och odlingsutrustning som pågått under 2000-talet. Med inhemska odlingar minskar risken att åka fast eftersom drogerna inte behöver passera några landsgränser.

Nya substanser

Antalet nya psykoaktiva substanser, NPS, dvs substanser som inte är narkotikaklassade än, har ökat kraftigt under senare år både i Europa och i Sverige.

Under 2014 upptäcktes 84 nya psykoaktiva substanser. Flera av dem utreds nu för att eventuellt klassas som narkotika eller hälsofarlig vara. 

För den uppmärksammade nätdrogen spice har beslagen minskat.

– Där kan vi se att den mediabevakning som varit har haft effekt. Likaså har man varit framgångsrik i att kriminalisera de substanser som dykt upp. Det har varit en katt-och-råtta-lek, när en substans förbjuds dyker det upp en ny liknande substans. Men det finns en bortre gräns, till slut är grundpreparatet så förändrat att det inte ger de effekter det gjorde från början, säger Kim Nilvall.

Polisen beslag av marijuana

2014: 8569

2013: 7618

2012: 6332

2011: 5480

2010: 4102

2009: 3085

2008: 2659

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.