Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: TT

Riksbankens räntebesked – ny sänkning

Uppdaterad
Publicerad

Den nya reporäntan sänks till rekordlåga -0,50 procent meddelar Riksbankschefen Stefan Ingves. Beskedet är väntat och förutspåddes av de flesta räntebedömare.

SVT sänder live med anledning av Riksbankens räntebesked. Klockan 09.30 på torsdagen meddelande Riksbankens att den viktigaste styrräntan sänks till -0,50 procent.

Vill nå inflationsmål

Bakgrunden är att Riksbanken vill nå målet på två procents inflation.

– Den svenska konjunkturen är stark och vi har en långsamt stigande inflation. Det var inget självklart beslut, men vi i direktion bedömde att det här beslutet var mest lämpligt för att nå inflationsmålet, sade Riksbankschef Stefan Ingves vid en presskonferens, skriver TT.

I SVT:s studio satt Ylva Yngvesson, privatekonomisk analytiker och ekonomijournalisten Viktor Munkhammar från Dagens Industri.

– Sänkningarna har nog hjälpt till att skjutsa på den starka konjunktur vi har i Sverige. Det som är lite bekymmersamt för Riksbanken är att inflationen fortfarande inte har stigit, säger Viktor Munkhammar.

Tänk realistiskt om lån

Ylva Yngvesson, privatekonomisk analytiker, tror att räntesänkningen påverkar räntesättningen på bolån.

– Det kan man förvänta sig. Och det är ju redan i dag historiskt låga räntor. Det gör att det är lätt att låna mycket, säger hon.

– Men när vi kommer upp i en mer normal räntenivå är det en helt annan situation kring vad man behöver betala för sitt boende. Så det man ska tänka på i dag är – ta inte i för mycket, var realistisk, fortsätter Ylva Yngvesson.

Kronan försvagades

Kronan försvagades rejält, med drygt tio öre mot både dollarn och euron efter räntebeskedet, rapporterar TT. En dollar kostade strax efter räntebeskedet 8:47 medan euron kostade 9:61. Både den korta och den långa marknadsräntan föll.

Ylva Yngvesson rekommenderar privatpersoner att ha kvar pengar på sparkonton.

– Det är mycket bättre att ha kvar pengarna än att spara på en riskfylld börs där pengar faktiskt kan falla. Alla behöver ha ett sparkonto men med en ränta, säger hon.

Tror på samma ränta

Viktor Munkhammar förutspår att räntenivån nu kommer ligga kvar även om ett år.

– Den kommer vara kvar på samma nivå som i dag. -0,50 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.