Så här tänker barn om terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen i Stockholm är en stor nyhet bland barn. Många har frågor och känner sig ledsna och oroliga. Till minnesplatsen vid Drottninggatan kom många barn i dag. SVT:s Lilla Aktuellt var på platsen och träffade systrarna Smilla och Sofia Jovine.

– Det är jättehemskt. Jag väntade mig inte att det skulle hända i Stockholm i Sverige, säger Smilla Jovine 12 år.

– Det känns bra att komma hit och sörja, säger Sofia Jovine, 12 år, men tillägger att det känns tungt, och får medhåll av Smilla:

Terrordådet i Stockholm

– Det är som en tyngd i bröstet, säger hon.

Klotterplank på barnkanalen.se

Barnkanalen har upprättat ett klotterplank på sin hemsida för barn som vill skriva av sig om terrordådet i Stockholm. Så här skriver Mehret om gårdagens attentat:

”Dom som göra sådana saker som den här har säkert inga vänner dem personerna behöver ta kontakt med andra personer som kan hjälpa dem.”

Många uttrycker sorg och rädsla, medan andra skriver att de känner sig trygga på grund av polisens insatser.

LÄS MER: Bris: Så pratar du med barn

”Varför?”

Men något som de allra flesta som skriver på klotterplanket har gemensamt är ett behov av att förstå varför detta dåd skedde, och varför en person bestämmer sig för att utföra ett sådant dåd.

LÄS MER: Barnpsykologer ger tips

”Om det nu är terrorister som har gjort det här så tycker jag att de borde förklara sig varför de gjorde det? I Sverige får man tycka vad man vill och personen kunde ha uttryckt sig på något annat sätt än att skada och döda oskyldiga människor :(,” skriver Sofi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet