Så ser bevisningen ut i Kaj Linnafallet

Uppdaterad
Publicerad

Kaj Linna dömdes för mord på vittnesuppgifter. Det saknas såväl fingeravtryck som dna och ögonvittnen i bevisningen. Nu har hans advokat en nyinspelad film, som sägs visa att kronvittnet har ändrat sig på viktiga punkter.

Den 14 april 2004 blev bröderna Roger och Sune Lindberg angripna på sin gård i byn Kalamark utanför Piteå.

Roger Lindberg blev ihjälslagen, bunden och doldes under säckar av hönsfoder. Sune Lindberg, som är funktionshindrad, fick ett slag i huvudet men överlevde. Han blev liggande i två dygn inne i huset innan han hittades.

Kalamarksmordet

Pekade ut Linna

Sune Lindberg pekade genast ut en man som bröderna hade haft affärer ihop med, men denne påstod i sin tur att Kaj Linna var skyldig – vilket han skulle ha hört av en vän. När polisen sökte Kaj Linna visade det sig att han precis hade lämnat landet.

Linna dömdes senare på uppgifterna från affärskontaktens vän. Det fanns ingen bevisning i form av fingeravtryck, dna eller ögonvittnen.

Hävdat sin oskuld

Linna har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Han har ansökt om resning två gånger tidigare, men fått nej. Den senaste gången var 2010, då två av fem justitieråd ville bevilja honom resning. På torsdagen den 29 december 2016 meddelade Högsta domstolen att man beviljar hans resningsansökan.

Advokat Thomas Magnusson som företräder Linna har bland annat pekat på de stora likheterna mellan rånmordet i Kalamark och ett dubbelmord i byn Långared i Västergötland år 2011, då ett lantbrukar par överfölls och mördades på sin gård. Advokaten har också lagt fram en nyinspelad film med kronvittnet för att visa att denne har lämnat felaktiga uppgifter under rättegången och ändrat sig på viktiga punkter.

Skulle Linna bli frikänd är han den som avtjänat det längsta fängelsestraffet i Sverige för att sedan bli friad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet