Så ska det låta

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Första maj är de stolta parollernas dag. Trista företeelser som opinionssiffror och att de gröna regeringskamraterna håller på att gå ner sig i brunkol och hälsningsmaner, ska fladdra iväg när vinden tar tag i de röda fanorna.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Enligt en mall som partiet skickat ut från Sveavägen till sina förstamajtalare ska den svenska modellen vara den röda tråden.

I Sverige skakar vi hand sa Stefan Löfven i riksdagen häromveckan. Och på första maj talar socialdemokrater i enlighet med föreskrifter från partiet centralt i Stockholm.

1 maj 2016

Inleder med oro och trygghet

Förstamajtalen är alltså inga helt spontana ordkaskader från talarstolarna runt om i landet. Från norr till söder är likriktning ledstjärnan, det ska inte spreta alltför vildvuxet.

En företrädare för Socialdemokraterna inleder sitt tal på första maj under rubriken ”Oron och tryggheten”. Även om världen, både den långt ifrån oss men också den som omger oss, verkar hotfull och kaotisk blir budskapet att regeringen och Socialdemokraterna gör allt i sin makt för att säkerställa – ett frekvent politikeruttryck – att medborgarna ska skyddas.

Elden får inte fart

Nästa punkt för årets förstamajtalare är den stora ”Kursändringen”, som inträtt efter att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tog över efter klåparna i Alliansen, som bara ägnade sig åt att sänka skatten för de rika på välfärdens bekostnad.  

Efter de självklara inventarierna på varje första maj, Jämlikhet, Arbete och Välfärd presenteras så huvudnumret ”Den svenska modellen” – striden om den svenska modellen. Kör igång!

Men det vill inte bli någon riktig strid – elden får inte fart. Där Stefan Löfven försöker hälla bensin skvätter Anna Kinberg Batra vatten. Hon går i Fredrik Reinfeldts fotspår och ställer sig bredvid Stefan Löfven när hon säger sig värna den svenska modellen som vilken sosse som helst.

27 minuter orkar åhörarna

Migrationen hamnar ganska långt ner bland talepunkterna. Vi lär få höra det som sagts tidigare, att det som kallas flyktingkrisen inte gick att förutse, åtminstone inte dess omfattning. Att den satte hård press på våra system och på välfärden, det vill säga den svenska modellen, som Socialdemokraterna värnar om att ha intakt.

Men att nu är läget kontrollerbart och att Sverige kan kosta på sig att strama åt migrationspolitiken till EU:s strängaste eftersom vi var så generösa förut.

Enligt den socialdemokratiska mallen är cirka 27 minuter vad åhörarnas tålamod mäktar med av ett förstamajtal.

Kom ihåg var ni hörde det först.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

1 maj 2016

Mer i ämnet