Så svarar politikerna om läkarnas extraknäck

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av inhyrd personal i vården måste minska, men att läkare jobbar extra som hyrläkare på sin lediga tid är inte självklart ett problem för de politiker som valt att svara på SVT:s enkät.

SVT Nyheter har skickat en enkät till ledamöter och ersättare i SKL:s sjukvårdsdelegation, varav de flesta är landstingsråd/regionråd i majoritet eller opposition i svenska landsting och regioner. Bara några få politiker valde att besvara enktäten individuellt, men efter en påminnelse med en preciserad följdfråga fick vi flera svar.

Följdfrågan löd: Tycker du som landstingspolitiker att det är ett problem att landstingsläkarna jobbar extra som hyrläkare i andra landsting, och tycker du i så fall att något bör göras åt det?

Inhyrd personal i vården

Linda Fleetwood (V), landstingsråd Kalmar:

”Den sista frågan ger olika svar då förutsättningarna är väldigt olika i landet. För oss i Vänsterpartiet ser vi det som nödvändigt att fasa ut användningen av bemanningspersonal av olika slag till förmån för fast anställd personal i sjukvården och då krävs det sådana initiativ i landstingen/ regionerna, som psykiatrin i VGR har gjort, men definitivt också gemensamt i hela landet från SKL och regeringen.”

Anna-Lena Hogerud (S), regionråd Skåne:

”Problemet för vår del är snarare personalbrist och anlitandet av bemanningsföretag. Vårt arbete i Region Skåne är inriktat på att minska användningen av bemanningsföretag och hur vi ska arbeta för att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Vi har exempelvis antagit en strategi för att minska beroendet till att kunna begränsa användningen av hyrpersonal till situationer då tillfälliga lösningar är nödvändiga. Ett mer samlat nationellt grepp i den här frågan och gällande kompetensförsörjningen inom sjukvården i stort vore nog bra.”

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition, Region Gävleborg:

”På den generella frågan så har jag inte något problem med att man arbetar åt fler arbetsgivare så länge man uppfyller lagar/avtal och kan utföra arbetet på ett patientsäkert sätt. Jag anser inte att tvång och förbud är lösningen på sjukvårdens bemanningsutmaning.”

Anna Starbrink (L), landstingsråd Stockholm:

”Hyrläkare kan vara bra lösning vid tillfälliga vakanser eller om man sv något skäl tillfälligt behöver en specifik kompetens. Men det är inget man bör bygga sin verksamhet långsiktigt på. När hyrläkare används som bärande inslag i vården så har man ett problem. Hyrpersonal är bara symptomen på detta. Arbetsgivarna borde då tänka igenom sin organisation och vilka villkor man erbjuder anställda för att bli mer attraktiva.”

Cecilia Andersson (C), ledamot regionfullmäktige Västra Götaland:

”Ja korta hyrläkareavtal är ett problem för våra patienter då kontinuiteten brister. Skulle gärna se att avtalen var på minst  6 månader för att öka kontinuiteten och därmed patientsäkerheten.  SKL har fått ett uppdrag att ta fram en strategi för att minska den skadliga användning av bemanningspersonal. Den längre användningen vid toppar i verksamheten är ett behov landstingen alltid kommer att mellan varven.”

Jonas Andersson, regionråd (L) Västra Götaland:

”Tack för erbjudandet att vara med i er enkät. Jag väljer dock att avstå att svara på enkäten då jag som tidigare ledamot i såväl SKLs förhandlingsdelegation och i förbundets styrelsen tycker det är viktigt att SKL har en tydlig officiell uppfattning i sin roll som arbetsgivarorganisation i frågor som rör SKLs relation, avtal och kommande förhandlingar med andra parter. Jag förmedlar därför mina synpunkter i era och andra frågor till mitt partis representanter i dessa organ.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet