• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Samir i Husby – ett år senare

Publicerad

Samir Abu Eid var i Mellanöstern när de stora kravallerna i Husby pågick förra året.

Nu åker han dit i Samirs Sverige för att se hur livet är där i dag.

– Hade jag varit i Sverige hade jag naturligtvis varit här och rapporterat, säger Samir om kravallerna.

När Samir Abu Eid nu besöker Husby träffar han bland andra Hanna Borglund och Aida Parkkinen från kvinnonätverket Streetgäris. De kämpar för att Husby ska bli ett bättre ställe att bo på, och de minns det som hände men vill gärna tänka på annat.

– Det fanns de som var rädda, självklart.. och vem tycker det är kul med skadegörelse? Men vi är ganska många som har väntat lite på att samhällets misslyckande kommer att visas på något sätt och tyvärr tog det den här formen den här gången, säger Hanna Borglund.

Samirs Sverige

Men hur kändes det då? Det brinner och brandbilarna vågar inte komma in?

– Det var över ett år sen, jag fokuserar mer på nu.

Jag måste bara fråga. Ni fokuserar ju bara på det positiva. Men samtidigt, alla problem och allt negativt, det finns ju också?

– Det är det som driver en också. Att man vill ha en förändring, då vet man vad som inte funkar.

”Vi ses snart igen”

I programmet träffar Samir Abu Eid och fotografen Åke Wehrling också journalisten Rouzbeh Djalaie som är chefredaktör på lokaltidningen Norra Sidan. Han pratar om att det är ett demokratiskt problem att det i vissa områden är så lågt valdeltagande som under 40 procent.

Besöket i Husby är sista stoppet på resan i Samirs Sverige. Nu återvänder Samir Abu Eid till sitt ”vanliga” jobb, som korrespondent i Mellanöstern.

– Tack för att ni har hängt med på den här resan, vi ses snart igen, säger han.

#Samirssverige

Ni kan följa Samir Abu Eid i sociala medier på resan genom Sverige på #samirssverige – där kan ni även själva dela med er av det ni tycker.

Nya avsnitt publiceras klockan 15 på svt.se – varje vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samirs Sverige

Mer i ämnet