• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Mariana försörjer sina sju barn genom att tigga utanför Ica

Uppdaterad
Publicerad

Mariana Moldovan har sju barn. Dem tar hennes gamla mamma hand om. Själv sitter hon varje dag utanför Ica i Sundsvall och tigger ihop pengar till sin familj. En dag fick hon en död duva kastad på sig. I dagens avsnitt av Samirs resa träffar Samir Abu Eid människor som tigger i Sverige.

– En av de största förändringarna som skett i Sverige sedan jag flyttade härifrån är tiggeriet. När jag flyttade fanns bara enstaka tiggare, framför allt i storstäderna. Men numera finns de överallt, säger SVT:s Samir Abu Eid.

I en webbexklusiv serie i SVT besöker SVT:s korrespondent i Mellanöstern tio svenska städer. I Sundsvall träffar han Bengt Persson på socialtjänsten, som arbetar med att hjälpa tiggare. För ett år sedan började de första tiggarna komma till staden – och sedan dess har antalet bara ökat.

Samirs Sverige

– Det är en tråkig bild när folk måste tigga för att överleva. Det är ju fel någonstans när jag måste ställa mig och be andra människor om hjälp så där, rätt av. Jag tycker att det är tragiskt, säger Bengt Persson.

Har sju barn i Rumänien

Utanför Ica träffar de Mariana Moldovan. Hon sitter där nästan varje dag. Hemma i Rumänien tar hennes mamma hand om Marianas sju barn. Socialen i Rumänien kan inte hjälpa dem, berättar Mariana och börjar gråta.

Bengt Persson berättar hur han en dag såg hur någon kastade en död duva på Mariana, med full kraft.

– Det var fjädrar överallt här. Det gror en slags rasism i Europa. I och med att det är ekonomiska svårigheter, då får sånt här fäste. Det måste utplånas. Vi kan inte bete oss så här mot människor, alla är vi ju lika, säger han.

Samir känner sig avtrubbad

Samir Abu Eid blir, precis som de allra flesta, bedrövad av att se människor som är så fattiga att de tvingas tigga för att försörja sig själva och sina familjer. Samtidigt har han blivit märkligt avtrubbad under sin resa genom Sverige.

– När jag ser tiggare brukar jag bara gå förbi, utan att reagera. Och eftersom politiker och myndigheter i Europa inte gör tillräckligt för att hjälpa de här människorna kommer antagligen tiggeriet bara att öka, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samirs Sverige

Mer i ämnet