Samir Abu Eid träffar de två prästerna i Jönköping som ringde i kyrkklockorna i protest, Martin Ahlqvist och Fredrik Hollertz. Foto: SVT

Samir möter prästerna som ringde ut rasismen

Uppdaterad
Publicerad

I det tredje avsnittet av Samirs Sverige åker SVT:s korrespondent Samir Abu Eid till Jönköping för att träffa de präster som ringde i kyrkklockorna i protest mot främlingsfientlighet och rasism.

Det var när Svenskarnas parti demonstrerade den första maj i Jönköping som prästerna tog beslutet att ringa i kyrkklockorna under två timmar. Det var nämligen så man gjorde förr för att varna för fara. När Samir träffar de två prästerna som stod för protesten, Martin Ahlqvist och Fredrik Hollertz, så berättar de att de kände att det mänskliga värdet var hotat.

– Stämningen var att alla människor i Jönköping ville säga ifrån, man ville ta tillbaka sin stad, det kändes som en ockuperad stad och folk bråkade, det var en stridszon nästan. Då ville vi varna för fara, säger Martin Ahlqvist.

Samirs Sverige

Uppmärksammades internationellt

Klockringningen fick stor uppmärksamhet och prästerna fick bland annat samtal från tv-kanalen al-Jazeera.

– Vi var ju mitt uppe i det så vi kände nog inte efter förrän efteråt och då blev man rätt så tagen av det stora engagemang som kom visade och hur den här klockringningen verkligen väckte någonting i många människors inre, säger Fredrik Hollertz.

Orsaken till att prästerna i Sofiakyrkan tog ställning var att en twittrare undrade om inte kyrkan skulle göra något mot främlingsfientligheten. Prästerna tog då beslutet att ringa i klockorna, något de gjorde i hela två timmar.

– Framförallt var det lilla klockan som var igång, men när de var precis utanför då slog vi på alla tre klockorna, berättar prästerna.

Se hela programmet i toppen av artikeln.

#Samirssverige

Ni kan följa Samir Abu Eid i sociala medier på resan genom Sverige på #samirssverige – där kan ni även själva dela med er av det ni tycker.

Nya avsnitt publiceras klockan 15 på svt.se – varje vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samirs Sverige

Mer i ämnet