Svenska journalister samlas runt statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Sämre pressfrihet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Pressfriheten pressas på många håll i världen. Sverige halkar ner tre platser och har nu åttonde bäst pressfrihet i världen, enligt ett årligt index som görs av Reportrar utan gränser.

Hoten mot svenska journalister är ett av skälen till att Sverige dalar på listan.

– Det förekommer alldeles för mycket hot och det är ett reellt problem för många journalister i deras vardag, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser, till Ekot.

Organisationen har granskat pressfriheten i 180 länder, och den drar slutsatsen att resultaten är nedslående.

”Ideologiska strömningar, regeringar och privata intressen gör gemensam sak för att tysta det fria ordet”, heter det i ett uttalande på Reportrar utan gränsers hemsida.

Västländerna inte längre en ljuspunkt

Enligt organisationen måste nu den europeiska modellen anses hotad.

”Lagar om massövervakning och antiterrorism minskar friheten och innebär stora svårigheter för journalister att kunna garantera sina källor full anonymitet”, skriver organisationen, i vars index EU-landet Polen rasar hela 29 placeringar på listan till plats 47.

”Tidigare har västländerna varit en ljuspunkt i ett kompakt mörker av länder som har begränsat pressfriheten. Europa är fortfarande bäst i klassen, men betyget sjunker kraftigt för vissa länder, vilket är skäl till oro. Utvecklingen i Polen, liksom den europeiska kohandeln med Turkiet, måste tas på allvar” säger Jonathan Lundqvist enligt organisationens hemsida.

Finland toppar listan, Nordkorea och Eritrea fortsätter ligga i botten, enligt Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.