Satsning på ”kunskapslyft” i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

En nyhet i regeringens förslag till budget är en satsning på yrkesvux och lärlingsvux – ett så kallat kunskapslyft.

Tanken med satsningen är att öka kompetensen hos arbetssökande så att de ”matchar” kraven som arbetsgivarna ställer.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är det ”dagens stora nyhet” i budgeten. Det handlar helt enkelt om att göra det lättare för företag att rekrytera personal.

Höstbudgeten 2016

Det ska, enligt budgeten, bli 11.750 nya platser nästa år, vilket är en fördubbling.

Totalt kommer ”kunskapslyftet” att omfatta drygt 51.000 platser nästa år. Några år senare ska antalet platser ha ökat till 70.000.

Rätt kompetens

Nu har väldigt många arbetsgivare i offentlig sektor svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Det finns många arbetsgivare som faktiskt har brist på arbetskraft och behöver få in fler som jobbar.

– Regeringen föreslår en stor ökning av yrkesvuxplatserna. Det är yrkesutbildningar som bland annat utbildar människor till bristyrken som undersköterskor, säger finansministern.

Även byggbranschen

Finansminister Magdalena Andersson menar att det även i byggbranschen råder brist på arbetskraft. Det är ett av de stora problemen som branschen framhåller som orsak till att det byggs för lite bostäder.

– Regeringens svar på detta har varit att bland annat bygga ut yrkesutbildningen, säger hon.

Nästan en miljard

Även i går när arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) presenterade satsningarna på asylmottagandet handlade det om att snabba på processen som ska få människor i arbete.

Totalt satsas 992 miljoner kronor 2017 på att korta vägen till arbete. 530 går till Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, 306 miljoner till tidiga insatser och snabbspår och 156 miljoner till lärlingsvux.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet