Drottning Silvia anmäler flera tidningar för att ha publicerat konstnären Elisabeth Ohlson Wallins satirbild. OBS! Bilden är ett montage. Foto: Grafik: SVT

Silvia anmäler tidningar för fotomontage

Uppdaterad
Publicerad

Drottning Silvia anmäler nu flera tidningar till pressens opinionsnämnd.

Anledningen är fotomontaget av Elisabeth Ohlson Wallin där drottningen ses försöka sopa bort en svastika.

Fotomontaget ”Pizzabuffén” publicerades förra året i den socialdemokratiska idétidskriften Tiden och senare i Aftonbladet, Sydsvenskan och Expressen. Biträdande informationschef Annika Sönnerberg vill inte kommentera anmälan till pressens opinionsnämnd (PON).

– Vi vill avvakta beslut i ärendet och har ingen ytterligare kommentar, säger hon till SVT Nyheter.

Kungamontaget som väcker debatt

”De nu aktuella publiceringarna innefattar en mot H.M. Drottningen synnerligen allvarlig anklagelse”, heter det i anmälan, som publicerats på expressen.se.

På bilden ses en mängd kända personer – bland annat syns kungen och hans vänner sitta runt ett bord där en naken Camilla Henemark ligger på ett bord täckt av en stor pizza. Vid sidan sitter drottningen på huk och försöker sopa ett hakkors under en matta.

Fyra tidningar anmälda

Samtliga fyra tidningar som publicerat bilden omfattas nu av hovets anmälan där hovet skriver att anklagelsen är ogrundad:

”Fotomontaget i förening med rubriken förmedlar påståendet att H.M. Drottningen sökt sopa nazismen under mattan för att därmed dölja förintelsen och regimens illgärningar i övrigt”.

PO, Ola Sigvardsson har avfört anmälan men hovet har överklagat till Pressens Opinionsnämnd (PON).

”Kränkande”

I oktober förra året när satirbilden publicerades kommenterade riksmarskalken Svante Lindqvist publiceringen på hovets hemsida:

”Ingen skall behöva tåla vad som helst. Detta gäller även Kungen och Drottningen. Bilden är kränkande, sårande och illvillig”.

Expressen har valt att offentliggöra drottningens PON-anmälan. Expressens chefredaktör Tomas Mattsson förklarar beslutet i ett mejl till SVT Nyheter.

– Drottningen, precis som Allmänhetens Pressombudsman slog fast när han skrev av Silvias PO-anmälan, är en så offentlig person att debatten om henne också måste kunna föras i offentligheten. Det vore orimligt att statschefens gemål skulle kunna agera mot fyra olika tidningar i tysthet och utan att den politiska satir som det handlar om kan diskuteras av alla.

Gjorde ni rätt i att publicera bilden från början?

– Det var tidskriften Tiden som publicerade fotomontaget och sedan gjorde Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Aftonbladet, Göteborgs-Posten och Expressen samma sak och vi gjorde det för att kunna nyhetsförmedla debatten om Elisabeth Ohlson Wahlins verk. I dag, på eftermiddagen, beslöt också Metro att publicera denna bild.

”Relevant diskussion”

På sin blogg skriver Mattsson:

”Jag tycker diskussionen om fotomontaget är relevant att föra i offentligheten eftersom det handlar om drottningen och flera andra kända personer som förekommer på det montage som en etablerad fotograf och konstnär låtit göra”. 

Han menar att minst fem miljoner svenskar torde ha sett bilden och därför väljer man att visa den igen ”för att allmänheten själv ska kunna bedöma om drottingen har fog för sitt yrkande på klander”.

Vad tror du om utgången – blir ni fällda av PON?

– Det vill jag inte spekulera om, jag kan bara konstatera att samtliga stora dagstidningar i Sverige fattade samma beslut — nämligen att detta fotomontage var relevant att återge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungamontaget som väcker debatt

Mer i ämnet