Yonas Fikre är en av få amerikanska medborgare som söker asyl i Sverige.

Ska ha torterats av FBI – nu har han utvisats till USA

Uppdaterad
Publicerad

Trots misstankar om att FBI torterat honom. Nu har Säpo utvisat den amerikanske medborgaren Yonas Fikre till USA.

I mer än tre år har Yonas Fikre bott i Sverige där han sökt asyl. Men i somras avslog Migrationsverket hans ansökan och nu bekräftar Säpo att man flugit honom till USA i ett chartrat plan.

SVT uppmärksammade historien om Yonas Fikre 2012. Fikre befann sig i Sverige efter att ha utvisats från Förenade arabemiraten. Där hade han enligt egen uppgift gripits och sedan blivit torterad i 106 dagar.

– De lade mig på golvet med lyfta ben och slog mig på fotsulorna med en batong. De slog tills jag inte kunde gå. Sen tvingade de mig att stå upp på mina värkande fötter, berättade Yonas Fikre i Rapport den 26 maj 2012.

Greps 2011

Bakgrunden till fängslandet var att FBI 2010 försökte att rekrytera Yonas Fikre. Han befann sig då i Sudan på affärsresa. Två personer som presenterar sig som FBI-agenter försöker värva honom som informatör för att få uppgifter om medlemmar i den moské som Fikre besöker regelbundet. Fikre vägrar och förs då upp på den amerikanska flygförbudslistan.

Fikre tar sig då till Förenade Arabemiraten för att försöka börja om. Han grips 2011 av landets säkerhetstjänst och torteras under flera månader. Därefter utvisas han till Sverige där han har släktingar.

”Fel att buntas ihop med andra”

Det finns flera rapporter från USA om så kallade ”proxy detentions”, det vill säga tortyr av amerikanska medborgare med ett annat lands säkerhetstjänst som ombud. Migrationsverket ifrågasätter inte Fikres uppgifter om att han  torterats av Förenade Arabemiratens säkerhetspolis, men anser att det inte finns bevis för att det är USA som ligger bakom övergreppen.

Fikres advokat, Hans Bredberg, anser att Fikre aldrig fått en rättvis prövning i Sverige – och han tycker det är fel att klienten utvisats till det land han riktat tortyranklagelser mot.

– Han är inte utvisad för att han är terrormisstänkt, utan för att han kan vara eller kan bli en säkerhetsrisk, säger Hans Bredberg till Aftonbladet. Han har gått i en moské där det förekommer en del radikalisering, men det är fel att buntas ihop med andra för att man deltar i samma moské.

”Migrationsverket fattar beslutet”

Säpo bekräftar att utvisningen genomförts, efter beslut från Migrationsverket.

– Det är Migrationsverket som fattar beslutet, men vi är ju en remissinstans, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säkerhetspolisen till Aftonbladet.

– Vi har som uppgift att se till att Sverige inte kan bli en tillflyktsort för personer som kan utgöra en fara för rikets säkerhet. Det är inte heller så att Sverige kan vara ett land där man kan bidra till stöd till terrorism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.