Stora mängder snö väntas i Västerbotten och Norrbotten.

Snö: Klass-2 varning i Västerbotten och Norrbotten

Publicerad

Det kan komma upp emot 20 centimeter snö i delar av Västerbotten och Norrbotten enligt SMHI, och i Västernorrland och Gävleborg har det utfärdats en klass-1 varning. Blåsigt väder väntas även längs kusten med kulingvindar på Bottniska viken och Finska viken.

– Vi har haft temperaturer under det normala under den senaste tiden, och under de närmaste dagarna väntas det fler lågtryck med regn och snö, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic till SVT Nyheter.

Besvärligt väglag

Det är främst vid kusten som det kommit snö och det kan bli halt på vägarna enligt SMHI, som uppmanar till försiktighet i trafiken. Att det kommer stora mängder snö så här sent på våren är inte ovanligt enligt Deana.

– Det kan hända så här års. Men senare under veckan mot helgen väntas stabilare väder  och vid valborg väntas det runt tio grader varmt i hela landet.

Trafikverket säger att formellt är det fortfarande vinter i Norrbotten och Västerbotten. Det innebär att de fortfarande har full beredskap för sådana här situationer.

Kollektivt ett alternativ

– Det är egentligen inget speciellt för årstiden, men många kan vara oförberedda när snö kommer så här sent. Det kan bli besvärligt om man redan bytt till sommardäck, de har jag själv gjort, men då kan man åka kollektivt istället, säger Lennart Helsing vid Trafikverket.  

Snö har även fallit i de södra delarna av Sverige. I Skåne rapporteras flera olyckor under morgonen och både E22 och riksväg 108 har varit olycksdrabbade enligt Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.