Foto: TT

Kaoset efter snösmockan uteblev

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av södra Sverige vaknade i ett blåsigt vinterlandskap i dag och uppmanades att välja bort bilen eller ta god tid på sig. Men snöovädret blev inte så farligt som befarat. Både bilar och tåg kunde rulla förhållandevis väl när natten blev dag.

I natt rådde klass 2-varning för stora delar av södra Sverige med kraftiga stormbyar och snö. Om det nu rörde sig om en snösmocka så orsakade den i alla fall inte något kaos i trafiken.

– När det är snöfall och blåser så sker det ju en del trafikolyckor, men det är inte av den omfattningen att någon har ringt jouren, att det är något extremläge, säger Lennart Helsing, presskommunikatör vid Trafikverket, till TT.

Inställda bussar

Mellan 10 och 20 centimeter snö väntades falla i Södermanlands och Stockholms län under natten. SMHI vet inte exakt hur mycket som föll, men kan konstatera att det blev ännu mer på sina håll.

– I Hälleforsnäs i Södermanland kom det 31 centimeter snö, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI, till TT.

I Stockholms innerstad ställdes alla busslinjer utom stomlinjerna ställts in under morgonen på grund av vädret. Men några timmar senare rullade alla linjer igen, om än i en något reducerad omfattning.

Inga försenade flyg

Många oroliga flygresenärer hörd av sig till Swedavia under morgonen, men samtliga fick svaret att flygen går i tid.

-Vi har inga förseningar, men vi uppmanar folk till att vara ute i god tid, säger Swedavias presskommunikatör Maria Moustakakis.

Flera bilolyckor

På flera håll i södra Sverige rapporterades om riktigt halt väglag i dag med flera bilolyckor till följd. Utanför Gislaved krockade en ambulans och ett räddningsfordon när de anlände till en olycksplats.

– Det var glashalt på vägen och trots att de visste att det var halt så överraskades de. De hade ingen hög hastighet – runt 10 kilometer i timmen när fordonen krockade men de måste ändå bärgas, säger Malin Ericsson, insatschef vid räddningstjänsten i Gislaved.

På riksväg 50 vid Hallsberg i Örebro län körde en lastbil i diket och ena körfältet fick stängas av under bärgningsarbetet. Även Sörmlandspolisen rapporterar om en del avåkningar, men inga allvarliga olyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.