Melker Andersson Foto: TT

Stjärnkock ”paranoid” efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen häktades tre personer för försök till utpressning och försök till mordbrand mot Stockholmskrogen Grill i början av mars.

Ägaren till restaurangen, stjärnkocken Melker Andersson, berättar nu för Dagens Nyheter att han på grund av hot tvingats leva på skyddad adress med polisbevakning i princip dygnet runt.

– Det har varit fruktansvärt. Den stress som rädslan skapat har gnagt ner mig. Hela kroppen har påverkats, jag har blivit paranoid.

Brandattentat mot Grill

Melker Anderssons restauranger har eldhärjats flera gånger de senaste åren. Redan 2007 brändes Grill ut helt i en anlagd brand. Två år senare brann en annan av hans krogar, men då ansåg polisen att tekniska fel låg bakom. 2012 utsattes ytterligare en restaurang för en misstänkt mordbrand.

Misstänkt gängledare

Den häktade 36-åring, som pekas ut som gängledare, drev ett bemanningsföretag som Melker Andersson anlitade. Efter att ha låtit ett säkerhetsföretag granska 36-åringen avbröt Andersson samarbetet för två år sedan. Därefter började hoten, enligt krögaren.

– Jag hade en dröm om att få syssla med gastronomi, att få laga mat, driva krogar. Jag kunde inte föreställa mig att jag skulle hamna här. Det har gjort mig fruktansvärt illa. Jag är en annan människa i dag, nu förstår jag vad det är att leva som en fri människa. Jag är inte fri, jag lever i en mardröm, säger Melker Andersson till DN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattentat mot Grill

Mer i ämnet