Melker Andersson Foto: TT

Skärpt straff för utpressning mot stjärnkrögare

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt delade i dag ut strängare straff för de tre män som utpressat stjärnkrögaren Melker Andersson och försökt kasta in brandbomber i hans restaurang.

Liksom i tingsrätten döms den 37-årige huvudmannen för försök till grov utpressning och anstiftan av försök till grov mordbrand. Hans straff blir fyra år och sex månaders fängelse, vilket är sex månader längre än tingsrättens dom.

De båda andra männen, som utförde brandattentatet, dömdes av tingsrätten för medhjälp till grov mordbrand till fängelse i ett år och sex månader, respektive ett år och två månader. Hovrätten har istället dömt dem för försök till grov mordbrand och skärpt påföljderna till fängelse tre år respektive två år.

Brandattentat mot Grill

Den ena av av männen var 19 år när brottet begicks, vilket ger honom vilket ger honom kortare straff.

Hovrättens ledamöter var eniga om domen.

Skulle tvingas betala fem miljoner

Det var den 2 mars i år som två män försökte kasta in två bensinbomber på restaurang Grill, men avbröts av väktare. Det grova mordbrandsförsöket var enligt åtalet ett led i ett utpressningsförsök.

37-åringen har nekat till brott och hävdat att Andersson hade en skuld till honom och att det inte rörde sig om utpressning.

De två som planerade mordbranden ska ha försökt få Melker Andersson, att anlita ett bemanningsföretag. Om han inte gjorde det skulle han enligt åtalet betala dem fem miljoner kronor.

Männen hävdar fortfarande sin oskuld och överklagade tingsrättens dom. Det gjorde då även Melker Andersson.

Melker Andersson krävde en fördubbling av skadeståndet från 25.000 kronor till 50.000 kronor. Hovrätten fastställer dock tingsrättens beslut om att skadeståndet ska vara 25.000 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattentat mot Grill

Mer i ämnet