Svensk skänker 100 miljoner till flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Svenske entrepenören Roger Akelius skänker 100 miljoner kronor till SOS Barnbyar för att stötta organisationen i arbetet med att hjälpa barn på flykt.

Roger Akelius säger till Svenska Dagbladet att bakgrunden till beslutet är att han ”är irriterad över de europeiska ländernas ovilja att hjälpa flyktingarna som söker sig till Europa”.

Akelius har varit en stor aktör inom fastighetsbranschen och är en av de rikaste personerna i Sverige. Men han har också gjort sig känd för välgörenhetsarbete. Bland annat donerade han hundra miljoner kronor till SOS Barnbyar efter jordbävningen på Haiti 2010.

Flyktingkrisen i Europa

”Hyperegoistisk”

– Jag blir irriterad när jag hör den hyperegoistiska debatten i Europa, säger han till Svd.

Stiftelsen Akelius foundation skänker därför alltså 100 miljoner kronor till SOS Barnbyar som gör hjälpinsatser i bland annat Syrien och länder som Grekland och Makedonien som tar emot många flyktingar.

SOS Barnbyar räknar med att miljondonationen kommer att hjälpa 60.000-70.000 människor, varav 32.000-45.000 barn.

Hårdare tag i flera länder

Nyligen gick Frankrike och Tyskland ut och sa att flyktingar som flyr Syrien bör stanna i regionen. Österrike har infört ett tak för antal flyktingar, och gruppen Ungern, Polen, Slovakien och Tjeckien försöker lansera en egen plan som går ut på att bygga ett stängsel runt Grekland så att inga asylsökande kan ta sig dit och vidare.

– Vi skämdes ju för att vi inte gjorde mer för att hjälpa judarna. Men nu är vi mycket värre, säger Roger Akelius till Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet