Foto: Foto: Scanpix

Svenska scouter driver hbtq-frågor

Uppdaterad
Publicerad

USA:s pojkscouter väljer att behålla det förbud som hindrar homosexuella från att bli medlemmar i organisationen. De svenska scouterna är däremot pådrivande i hbtq-frågor.

Martin Björgell, vice ordförande i Svenska scoutrådet och medlem i Gayscouterna, beklagar det amerikanska beslutet och säger att man från svenskt håll ligger i framkant vad gäller hbtq-frågor inom den internationella scoutrörelsen.

-Vi trycker på att scouterna ska vara öppna för alla och driver på det internationella arbetet i frågan. Vi har legat på USA för att förändra det här under många år, senast förra året under världsscoutkonferensen i Brasilien.

Drivande i frågan

Enligt Martin Björgell satte den svenska delegationen hbtq-frågan på agendan under den senaste världskongressen för världens scoutförbund som hölls i Brasilien 2011.

-Vår ungdomsorganisation hade då skrivit ett förslag som handlade om hur scouterna i världen kunde jobba med frågor som rör hbtq, mänskliga rättigheter, mångfald och jämställdhet.

Förslaget väckte stor debatt och ledde till att två läger bildades bland deltagarna. USA stod för en mer konservativ hållning än övriga länder, och frågan bordlades, enligt Martin Björgell.

-Därefter gjorde världscoutstyrelsen ett uttalande, som mer eller mindre följde Sveriges linje, till alla medlemsorgansiationer.

Det svenska förslaget har i dagsläget lett till att en grupp inom den internationella scoutorganisationen arbetar med frågan på uppdrag av världsstyrelsen, enligt Martin Björgell.

-Olika länder har nominerat personer. USA har ingen representant i gruppen, men man har däremot en ledamot i världsstyrelsen.

Starka religiösa band

Att de amerikanska pojkscouterna trots allt håller fast vid sin gamla policy att inte tillåta homosexuella medlemmar kan, enligt Martin Björgell, bero på att scouterna i USA har starka religiösa band.

-Jag tror att de är rädda. USA är ett väldigt religiöst land, där scouterna ofta kopplas samman med religion. Dessutom är en femtedel av scouterna i USA medlemmar i mormonkyrkan.

Livlig debatt

Martin Björgell vill ändå framhäva att utvecklingen på området går framåt.

-För första gången motsatte sig två personer i den amerikanska styrelsen beslutet, och på Twitter rasar debatten. Många påpekar att om man inom armén lyckades avskaffa policyn ”don't ask, don’t tell”, varför gör man det då inte inom scoutrörelsen?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.