Foto: TT

Svenskar älskar salt mat

Uppdaterad
Publicerad

Ett halverat saltintag skulle rädda tusentals liv, anser Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket vill att svenskarnas saltintag ska halveras. I så fall skulle tusentals liv räddas varje år. Framför allt bör livsmedelsföretagen minska salthalterna i den färdigproducerade maten, anser myndigheten.

Men enligt Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen, är det svårt att få svenskarna att köpa lättsaltade produkter.

-Det har gjorts flera försök, men folk köper dem inte och vi kan inte ha produkter som ingen köper. Det här är ju på sätt och vis ett misslyckande för Livsmedelsverket som inte har lyckats kommunicera sitt budskap tillräckligt väl.

Saltas extra för svenskar

Men det finns ju en tillvänjningseffekt. Ni kan ju sänka halterna långsamt, eller?

– Producenterna gjorde ett försök för ett par år sedan att sänka halterna successivt med tio procent, men det sade EU-kommissionen nej till. De ville att sänkningen skulle vara minst 25 procent.

Är svenskarna extra förtjusta i salt?

– Ja, det förekommer att utländska producenter saltar extra i de produkter som ska säljas i Sverige, säger Marie Söderqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.