Sverige ger 150 miljoner i bistånd till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges regering är ställer upp med 150 miljoner i nödhjälp till Syrien. Det beskedet ger biståndsminister Gunilla Carlsson på givarkonferensen i Kuwait.

I snart två år har inbördeskriget i Syrien pågått. Ingenting tyder tyvärr på att våldet och dödandet är på väg att ta slut.

I går krävde också FN-sändebudet Lahkdar Brahimi att det oeniga säkerhetsrådet ska agera.

Syrienkriget

I dag samlas politiker från hela världen i Kuwait för att under FN-chefen Ban Ki-Moons ledning samla in pengar till humanitära insatser i Syrien. Målat är att samla in 1,5 miljarder dollar, motsvarande omkring 10 miljarder svenska kronor.

Sverige ställer150 miljoner kronor till förfogande, berättar biståndsminister Gunilla Carlsson som befinner sig på konferensen i Kuwait.  

– Vi uppmanar andra länder att göra mer. Vi är en av de större enskilda givarna, säger hon i en intervju i Gomorron Sverige.  

Varje dag kommer nya rapporter om det dödliga våldet i Syrien. I går släpptes bilder på dussintals bakbundna och ihjälskjutna människor som ska ha hittats i en flod i staden Aleppo.

Dör av svält och kyla

Det försämrade säkerhetsläget gör att hjälpen har svårt att nå fram, säger Gunilla Carlsson.

– Det blir dyrt och svårt att hitta de som behöver hjälpen allra mest. Vi kommer inte att kunna hjälpa alla om parterna inte tar sitt ansvar. Både regimen och måste respektera humanitär rätt, sluta slåss och framför allt släppa fram hjälpen, säger Gunilla Carlsson.

Människor dör av svält och kyla i ett land som var hyggligt civiliserat tidigare. Det är fruktansvärt.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet