Ted Ekeroth under Almedalsveckan 2016. Foto: Janerik Henriksson

Ted Ekeroth lämnar alla uppdrag i SD

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Ted Ekeroth, Kent Ekeroths bror, lämnar sina uppdrag i partiet. Det skriver han på sin Facebooksida. I inlägget riktar han även skarp kritik mot partiledningen.

Under helgen ska Ted Ekeroth kandiderat till posten som ordförande för Sverigedemokraterna i Lund, men förlorat. Nu väljer han att hoppa av alla sina uppdrag för partiet och han har inga vidare planer på att fortsätta med politiken.

– I dagsläget – nej. Jag är Sverigevän, precis som innan, men det finns inget alternativ idag. Jag får omgruppera och fundera på hur jag kan fortsätta försöka rädda Sverige, men exakt hur eller när återstår att se, säger Ted Ekeroth till SVT Nyheter.

Ted Ekeroth är bror till riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD), som i början av februari åtalades för misshandel efter ett bråk i en krogkö. Att Ted Ekeroth hoppar av menar han inte beror på åtalet mot hans bror.

– Nej, inget alls faktiskt. De har inte med varandra att göra, säger han.

LÄS MER: Kent Ekeroth (SD) åtalas för misshandel

På sin Facebooksida skriver Ekeroth att han lämnar alla sina uppdrag, och att han inte planerar att kandidera till distriktsstyrelsen. Han skriver också att han är mycket kritisk mot partiledningen

”Jag ogillar hur partiledningen struntar i stadgarna och vanlig mötesordning och mötesregler när de ogillar något, som skedde på t.ex. Landsdagarna 2015. Jag ogillar hur man skriva lite på arbetsordningen på mötena, för att försvåra att kritiska röster ska få komma till tals. Jag ogillar hur man uteslöt SDU, även om jag ansåg att uteslutningen behövde göras”, skriver han.

”SD har börjat mjukna”

Han menar även att det finns en kultur inom partiet där man inte får tycka annorlunda, och att Sverigedemokraterna har ”mjuknat”.

”Även i den stora kärnfrågan, invandringen, har man börjat mjukna. Jag tror inte det i längden kommer rädda Sverige. Det kanske ger tillfälligt inflytande i en regering, men det är inte långsiktigt hållbart för Sverige. Jag hoppas dock innerligt att jag har fel i detta”.

Sitter kvar trots uppmaningar

Ted Ekeroths bror och Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth sitter fortfarande kvar i både riksdagen och justitieutskottet, trots uppmaningarna från partiledare Jimmie Åkesson förra fredagen.

– Jag vet inte om han tänker att lyda uppmaningen eller inte, det kan bli jobbigt om han inte gör det, säger en centralt placerad person i Sverigedemokraterna till SVT Nyheter.

Efter att åklagaren väckt åtal mot Ekeroth uppmanade Åkesson då honom att lämna sin plats i justitieutskottet permanent och att ta en time-out från riksdagsarbetet till dess att den rättsliga processen är över. Rättegången mot Ekeroth kommer att äga rum i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.