Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström. Foto: TT

Tung kritik mot Sundström från storägarna

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Swedbanks storägare uppger för SvD Näringsliv att förtroendet för ordförande Anders Sundström är i botten. Vid lunchtid i dag har aktieägarna bjudits in till ett möte för att få svar på sina frågor.

Storägarna är kritiska till att de inte blev informerade i förväg om att Swedbanks vd Michael Wolf tvingas lämna sina post. De är också starkt kritiska till hur beskedet förmedlades. Det oväntade beskedet fick aktien att falla kraftigt, med över fyra procent i den inledande handeln.

– Vi är de sista som får reda på någonting. 36 timmar efter beskedet att styrelsen avsatte vd Michael Wolf, först då får vi chansen att ställa våra frågor, säger en missnöjd aktieägare till SvD Näringsliv.

Swedbank sparkar sin vd

Swedbank lämnade ingen förklaring till varför vd:n Michael Wolf så hastigt fick lämna sin tjänst. Det spekuleras i om det kan ha att göra med de fastighetsaffärer som två höga chefer underställda Wolf har ägnat sig åt vid sidan av jobbet. En av dem fick sparken i december, enligt Swedbank på grund av andra orsaker.

Birgitte Bonnesen har utsetts till tillförordnad vd och är med på mötet med aktieägarna för att presentera sig. En ny vd ska utses senare ”i lugn och ro”.

Intresseorganisationen Aktiespararna tycker att stämman bör göra en storstädning i vår.

– Vi tycker att även Anders Sundrström har betett sig märkligt, sade Albin Rännar på Aktiespararna till SVT Nyheter tidigare.

Han menar att Sundströms bakgrund som storägare i Swedbank gör att han betraktar banken som en ägodel och inte ser till aktieägarnas intressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet