Det ovanligt varma vädret gjorde att flera lokala temperaturrekord slogs idag. Foto: TT

Tangerat värmerekord för december

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret håller i sig. På sina håll var det rent av varmare i dag än på midsommarafton. I Fårösund tangerades det gamla decemberrekordet och på flera andra orter sattes nya värmerekord.

I Fårösund på norra Gotland kröp kvicksilvret under dagen upp till 13,7 grader. Därmed tangerades det gamla värmerekordet för december som sattes på julafton 1977 i skånska Simrishamn. Men något nytt rekord ser det inte ut att bli.

– Det blir milt även under julveckan, men inte så extremt som på söndagen, säger SVT:s meteorolog Pär Stenborg.

Varmare än midsommarafton

Någon ny nationell rekordtemperatur blev det alltså inte. Men på flera platser i landet sattes  nya lokala värmerekord för december, några så gamla som från 1953.

På flera håll sattes nya rekord. I Halmstad, Göteborg, Ulricehamn, Skara, Karlstad, Örebro och på Ölands norra udde. Där har temperaturer på mellan 11,1 och 12,7 grader uppmätts.

För Svealands del tog Bromma i västra Stockholm ledningen.

– Där hade vi 13,1 grader och det är faktiskt varmare än vad Stockhom hade på midsommarafton i år, då var det bara 12 grader, säger Pär Stenborg.

Även längre norrut så är det ovanliigt varmt för månaden, i Gävle var  det 12,3 grader. Däremot är det en bra bit kvar till rekordvärme i norra Norrland. Där hade Nikkaluokta 11 grader 2007, det är ingen station som kommer i närheten av idag.

Svårt väglag

Just nu ligger det som en bubbla med ovanligt varm luft över Skandinavien och den sträcker sig vidare norrut ända förbi Svalbard. På andra sidan nordpolen, i Kanada och västra Sibirien däremot finns det mycket kall luft.

Här hemma har vädret ställt med en hel del bekymmer i trafiken. Under natten mot måndagen och senare under måndagen finns det en risk för att det blir väldigt halt i Norrland, enligt Trafikverkets halkriskprognos. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.

Särskilt förrädiskt kan väglaget bli i samband med underkylt regn som fryser till på kalla vägbanor, varnar man

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.