Peter Rawet, ekonomijournalist SVT Foto: SVT

”Vill visa handlingskraft efter Nuon-kritiken”

Uppdaterad
Publicerad

– Vattenfall är ett rikt företag som skötts dåligt. Det säger SVT:s ekonomiske kommentator Peter Rawet.

Kom det som en överraskning?

– Nej, det här är ett företag köpt på sig så många verksamheter under så många år som nu är pressat av dåliga affärer. Då har favoritgrenen varit att skära i administrativ personal. Det här är ett företag som har köpt på sig så mycket verksamhet som man inte har klarat av att sköta.

Vattenfalls neddragningar

Varför så många i Tyskland?

– Det är en dåligt skött verksamhet och där har man haft riktigt stora problem.

Går det dåligt för Vattenfall?

– Nej, Det här är ett rikt företag. Svenska vattenkraften och kärnkraften har varit rena sedelpressen – utbyggda, betalda och avskrivna – av svenska folket eftersom det är ett statligt företag. Det har använts för härtåg i utlandet för att växa, en typisk sjuka som företag som styrs av tjänstemän drabbas av.

Den senaste tiden har det talats mycket om Vattenfalls köp av energibolaget Nuon, något som beskrivs som en fiaskoaffär, hur mycket har det spelat in?

– Det kan ha påskyndat genom att man nu visar handlingskraft. Man kan inte påverka energipriser, men man kan göra något åt sina egna kostnader och då gör man det genom neddragningar.

Är kritiken rimlig?

– Det är klart att det finns anledning till kritik om 15 av hundra kronor blir värdelösa efter fyra år. Nuon är ett tydligt exempel på hur tjänstemännen styrt företaget och inte ägarna det vill säga staten och regeringen.

Hela SVT:s rapportering om Nuon-köpet hittar du här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls neddragningar

Mer i ämnet