Inrikesminister Anders Ygeman (S) i Agenda. Foto: SVT

Ygeman (S): Borde kunna dömas samma vecka

Uppdaterad
Publicerad

Snabbare lagföring och tuffare lagstiftning. Det är ett par åtgärder som inrikesminister Anders Ygeman (S) kan tänka sig för att komma åt de olagliga vapnen bland gängkriminella. – De borde kunna dömas samma vecka, säger han i Agenda.

– Det är orimligt att de som grips med skarpladdade vapen släpps ut. Vi får antingen ändra häktningsreglerna eller skärpa straffen och ha snabbare lagföring. Att de helt enkelt döms direkt. Om du har illegala vapen på dig kan du egentligen dömas på dagen, men så gör vi inte i dag, säger Ygeman.

– I dag krävs ett minimistraff på två år för att kunna ha häktning som huvudregel. Ett alternativ skulle kunna vara att häkta direkt. Vi kan nå dit genom att ändra lagstiftningen eller höja minimistraffet, säger inrikesministern vidare.

Agenda

Han säger också att jourdomstolar skulle kunna bidra till att avhjälpa problemet att de som grips med illegala vapen släpps fria efter några timmar.

– Men det finns ett stort motstånd inom rättsväsendet. Jag tror vi haft åtta utredningar om jourdomstolar som man inte har kunnat gå vidare med.

”Lagen har skärpts 20 gånger”

Han säger också regeringen har skärpt lagen vid 20 tillfällen för den grova organiserade brottsligheten, men inte just för olaga vapeninnehav.

– Därför har vi aviserat att vi ska gå fram med snabbare lagföring och jourdomstolar.

När kommer det att bli så att den som grips med ett vapen får sin rättegång samma vecka?

– Inom den här mandatperioden hoppas jag att vi har snabbare lagföring på plats.

”En väldigt dystopisk bild”

Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand i Göteborg är desillusionerad när det gäller samhällets möjligheter att nå de gängkriminella som finns i dag. ”En förlorad generation”, säger han i en intervju i Agenda i dag.

– Det är en väldigt dystopisk bild. I Göteborg har vi fått kraftfulla fällande domar mot gängmedlemmar. Men vi måste lagföra bort skjutningarna. Och mobilisera andra delar av samhället mot den organiserade brottsligheten, säger Ygeman.

Anders Ygeman säger sig ”delvis hålla med” Thomas Ahlstrand om att det finns en ny typ av gängkriminalitet i dag som vi inte sett tidigare.

”Kanske varit för lönsamt att vara kriminell”

– Kanske finns bakgrunden i växtande klyftor, kanske har det varit för lönsamt att vara kriminell. Vi måste vara stentuffa, men också öppna mot dem som väljer en annan väg. Dem som helt har gett upp måste vi lagföra. Men de som finns i ”svansen”, som ännu tvekar, dem måste vi satsa på att påverka, säger Anders Ygeman.

Han menar att samhällets institutioner som kronofogden, skatteverket och arbetsförmedlingen måste återvända till förorten.

Varför har de tillåtits flytta?

– Politiker har tyvärr låtit det ske. Utveckligen har gått åt fel håll i tio-femton år. Vi måste vända utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet